Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Ζυμαρικά με κιμά θαλασσινών - Ένα καλοκαιρινό πιάτο με χταπόδι, γαρίδες και μύδια !

Τέλεια επιλογή!

Υλικά

  • 500 γρ. βίδες

  • 300 γρ. χταπόδι, βρασμένο

  • 300 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος

  • 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

  • κρεμμύδι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

  • 10 γρ. βασιλικό, φρέσκο

  • 70 γρ. λευκό κρασί

  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες

  • 100 γρ. νερό

  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα βασιλικού

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το χταπόδι, τα μύδια και τις γαρίδες.

  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα μισά θαλασσινά.

  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

  • Μεταφέρουμε τα θαλασσινά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα μεταφέρουμε και αυτά στο μπολ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τον βασιλικό.

  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.

  • Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε μέχρι απορροφηθούν όλα τα υγρά από τη σάλτσα.

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα θαλασσινά, τον βασιλικό, τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

  • Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.

  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε στην άκρη.)

  • Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr