Άκης Πετρετζίκης: Έτσι θα πετύχετε την απόλυτη τάρτα ντομάτας με χειροποίητη ζύμη, γέμιση από ψητές ντομάτες, τυρί κρέμα & παρμεζάνα - Ιδανική για καλοκαίρι !

Τέλεια!

Υλικά

Για τις ψητές ντομάτες

  • 1 κιλό ντομάτες, μικρές

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 5 κλ. θυμάρι

  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 2 σκ. σκόρδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. τυρί κρέμα

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • αυγά, μεσαία

  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα και τη φόρμα

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 230 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα

  • αυγό, μεσαίο

  • κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα, κομμένα στην μέση

  • φύλλα βασιλικού

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τις ψητές ντομάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ κρύο νερό, προσθέτουμε αρκετό πάγο και αφήνουμε στην άκρη.

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • Χαράζουμε σταυρωτά το κάτω μέρος από τις ντομάτες με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό και αφήνουμε για 15-20 δευτερολεπτα μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους.

  • Στραγγίζουμε τις ντομάτες, τις μεταφέρουμε στο μπολ με το νερό και τον πάγο, και αφήνουμε να κρυώσουν.

  • Στραγγίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.

  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ζάχαρη το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να χάσουν την περισσότερη υγρασία τους.

  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. 

Για τη γέμιση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη ζύμη

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι.

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε και αυτό.

  • Φοράμε γάντια και τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και έχει την υφή βρεγμένης άμμου.

  • Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. 

  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη.

  • Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μία λαδόκολλα με αλεύρι.

  • Ακουμπάμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα.

  • Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 0,5 εκ. και αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα. (Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ζεσταθεί λίγο.)

  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ.

  • Τοποθετούμε τον πλάστη στη μία άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να βάλουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη.

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα με τη βοήθεια του πλάστη και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει στη φόρμα. ( Ό,τι προεξέχει δεν το κόβουμε αλλά το γυρίζουμε προς τα έξω, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε τη ζύμη πιο ψηλά και δεν θα συρρικνωθεί στο ψήσιμο.)

  • Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας στην επιφάνειά της.

  • Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή ρύζι πάνω στη λαδόκολλα και τα απλώνουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης, για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. (Ό,τι κι αν επιλέξουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση.)

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά.

  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι.

  • Αλείφουμε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της βάσης.

  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε τις ψητές ντομάτες στη βάση της τάρτας σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση.

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η τάρτα.

  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  • Προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια και φύλλα βασιλικού, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr