Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμο παγωτό τυραμισού σε ξυλάκι - Με σιροπιασμένα σαβαγιάρ, γέμιση κρέμας & επικάλυψη από σοκολάτα-φουντούκια ! (βίντεο)

Ένα γλυκό κόλαση!

Υλικά

Για την κρέμα

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα

  • 100 γρ. τυρί κρέμα

  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη

  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. γάλα πλήρες

  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη

  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 γρ. κονιάκ

Για τη σύνθεση

  • 24 σαβαγιάρ, 200 γρ.

  • 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

  • 50 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα, το τυρί κρέμα, τον καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με σαντιγί.

  • Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα σαβαγιάρ.

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τον καφέ, το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ.

  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα να κρυώσει. 

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε τα σαβαγιάρ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί με χαμηλό γείσο.

  • Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ, βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ για 10 δευτερόλεπτα και τα μεταφέρουμε στο ταψί με την πλευρά της ζάχαρης να είναι προς τα κάτω αφήνοντας κενό μεταξύ τους.

  • Αφαιρούμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα στα μισά σαβαγιάρ.

  • Τοποθετούμε τα άλλα μισά σαβαγιάρ πάνω από αυτά με την κρέμα και βάζουμε στο καθένα από ένα ξυλάκι παγωτού από τη μια μεριά μέχρι τη μέση της κρέμας.

  • Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 4-5 ώρες να παγώσουν.

  • Βάζουμε σε ένα πιάτο τα ψιλοκομμένα φουντούκια και αφήνουμε στην άκρη.

  • Βγάζουμε τα παγωτά από την κατάψυξη και βουτάμε ένα-ένα τα ξυλάκια πρώτα στη λιωμένη κουβερτούρα μέχρι τη μέση και στη συνέχεια στα φουντούκια ώστε να κολλήσουν στην κουβερτούρα.

  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr