Μini top women: Οι μαθήτριες στην Ινδία που έμαθαν ποδήλατο & άλλαξαν την ζωή τους - Έτσι κατόρθωσαν να μάθουν γράμματα (φωτό)

«Αν δεν είχα το ποδήλατο, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τελειώσω το λύκειο. Άλλαξε τη ζωή μου».

Η Nibha Kumari, κάτοικος του Μπιχάρ, του φτωχότερου χωριού της Ινδίας, θυμάται πώς ένα ποδήλατο άλλαξε τη ζωή της όταν έγινε 15 ετών.

Για δύο χρόνια, έξι ημέρες την εβδομάδα, ποδηλατούσε δύο ώρες καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο για να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση και γυρνούσε πίσω με ένα ποδήλατο που παρείχε η πολιτεία.

«Αν δεν είχα το ποδήλατο, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τελειώσω το λύκειο. Άλλαξε τη ζωή μου», λέει η Nibha, τώρα 27 ετών.

Κόρη ενός αγρότη από την περιοχή Begusarai, η Nibha στάλθηκε να ζήσει με τη θεία της 10 χιλιόμετρα μακριά για να παρακολουθήσει ένα κοντινό δημοτικό σχολείο. 

Σύμφωνα με το BBC, η απόσταση αποτελούσε πρόκληση για τα κορίτσια και οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν αναξιόπιστες.

«Τα κορίτσια έχουν αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση αφού άρχισαν να χρησιμοποιούν ποδήλατα για να πάνε σε σχολεία. Όλο και περισσότερα από αυτά πηγαίνουν σχολείο τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δωρεάν ποδήλατα», λέει ο Bhuvaneshwari Kumari, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας στο Begusarai.

instagram

Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό όλων των μαθητών που πηγαίνουν με ποδήλατο στο σχολείο αυξήθηκε από 6,6% το 2007 σε 11,2% το 2017.

Η ποδηλατική επανάσταση της Ινδίας είναι πιο σημαντική στα χωριά, όπως στο Μπιχάρ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ασάμ και το Τσατισγκάρ.

Η Αμερικανίδα σουφραζέτα Susan B Anthony είπε περίφημα ότι το ποδήλατο «έχει κάνει περισσότερα για τη χειραφέτηση των γυναικών από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Δίνει στις γυναίκες ένα αίσθημα ελευθερίας και αυτοδυναμίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr