Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τούρτα tiramisu με αμύγδαλα κροκάν - Εντυπωσιακό γλυκό, με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς που προσφέρουν υπέροχη γεύση !

Θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3/4 φλ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 2 φλ. βραστό νερό
  • 1 φλ. γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
  • 7 κ.σ. ρούμι
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 150 γρ. ζάχαρη

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

  • Ξεκινάμε χτυπώντας τα αυγά στο μίξερ για 8 με 10 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσουν.

  • Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

  • Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα στους 160°C.

  • Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως).

  • Μοιράζουμε το μίγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά.

  • Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.

Για το μίγμα καφέ-ρούμι

  • Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και 3/4 φλ. από το μίγμα καφέ-ρούμι.

Για το στήσιμο της τούρτας

  • Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες.

  • Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα.

  • Με πινελάκι αλείφουμε με το 1/4 φλ. μίγμα καφέ-ρούμι.

  • Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα.

  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια.

  • Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.

  • Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.

  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

  • Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μίγμα.

  • Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί.

  • Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr