Σας φαίνεται ο σκυλάκος σας μονίμως κουρασμένος ; Οι 3 σημαντικοί λόγοι που μπορεί αυτό να συμβαίνει

Η συνεχής κούραση ή ο λήθαργος είναι συχνά σημάδια πολλών ζητημάτων.

Όπως και εμείς, έτσι και οι αγαπημένοι μας σκύλοι έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν– ειδικά μετά την άσκηση ή όταν είναι πολύ μικροί σε ηλικία ή μεγάλοι.

Αν όμως ο σκύλος σας δεν έχει γενικά ενέργεια και ενθουσιασμό για τις συνήθεις δραστηριότητές του και έχει και άλλα συμπτώματα, θα μπορούσε αυτό να υποδεικνύει πιθανόν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η συνεχής κούραση ή ο λήθαργος είναι συχνά σημάδια πολλών ζητημάτων.

Η ακριβής αιτία αυτών των ζητημάτων συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς να γίνει εξέταση.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ φυσιολογικής κόπωσης και σοβαρής και πότε πρέπει να πάτε το κατοικίδιο ζώο σας σε κτηνίατρο.

Αν λοιπόν ανησυχείτε επειδή ο σκύλος σας είναι συνέχεια κουρασμένος ή ληθαργικός, πιο κάτω θα σας πούμε κάποια πράγματα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ώστε να αναγνωρίσετε εύκολα τα σημάδια και να πράξετε ανάλογα.

Τι σημαίνει ”πάντα κουρασμένος;”

Το ”πάντα κουρασμένος” γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν δείτε ότι ο σκύλος σας είναι λιγότερο ενεργητικός από το συνηθισμένο και κοιμάται πιο συχνά και πιο πολύ από το συνηθισμένο.

Ο σκύλος σας μπορεί ακόμη και να σας φαίνεται λυπημένος ή καταθλιπτικός και να μην έχει όρεξη να παίξει.

Η συμπεριφορά αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Αν και ψυχολογικοί και συναισθηματικοί λόγοι, όπως το στρες και το άγχος, μπορούν να συμβάλουν στο να είναι κουρασμένος ή ληθαργικός ένας σκύλος, ο υπερβολικός όμως ή ξαφνικός λήθαργος του ζώου σας είναι συνήθως σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης. Αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία μπορούν να προκαλέσουν κόπωση στον σκύλο, όπως:

-Υψηλός πυρετός
-Τοξικότητα και δηλητηρίαση
-Συστηματική νόσος

Πυρετός λόγω λοίμωξης

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου είναι μεταξύ 38,3 έως 39,2 βαθμών Κελσίου.

Εάν ο σκύλος σας φαίνεται κουρασμένος, έχει αυξημένο καρδιακό ρυθμό, τρέμει ή έχει ζεστή, ξηρή μύτη, μπορεί να έχει πυρετό πάνω από το φυσιολογικό.

Οι πυρετοί μπορεί να εμφανιστούν σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας. Βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, η Κοκκιδιοειδομυκητίαση (Πυρετός της Κοιλάδας) και άλλα μπορούν να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες σώματος στον σκύλο σας.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα ο πυρετός καθώς και η αιτία της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Τοξικότητα και δηλητηρίαση

Αρκετά προϊόντα οικιακής χρήσης είναι ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα.

Αν τα καταπιεί ο σκύλος σας, θα αρρωστήσει και μπορεί να αρχίσει να νιώθει κουρασμένος.

Η έλλειψη όρεξης, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια είναι συχνά σημάδια δηλητηρίασης.

Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα εάν γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι από αυτά, τα οποία βέβαια θα πρέπει να έχετε σε ένα μέρος που να μην μπορεί εκείνος να φτάσει.

Συστηματικά νοσήματα

Συστηματικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρκίνοι, οι καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις, μπορεί να εμφανιστούν σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας- πιο συχνά είναι σε ηλικιωμένους σκύλους.

Αυτές οι ασθένειες κάνουν το ζώο σας να φαίνεται υποτονικό, αδιάφορο για τα πάντα ή κουρασμένο. Ανάλογα με τον τύπο της νόσου ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι πάντα κουρασμένος

Η αιφνίδια έναρξη κόπωσης, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή έμετο, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ο κτηνίατρός σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις -αίματος, κοπράνων, ούρων αλλά και άλλες- ώστε να δει τι ακριβώς συμβαίνει.

Παράλληλα θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά την κούρασή του.

Φροντίστε να έχετε σημειώσει οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου σας– κόπωση ή λήθαργο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για παράδειγμα, σημειώστε εάν ο σκύλος σας κουράζεται υπερβολικά μετά την άσκηση, κάτι που δεν συνέβαινε πιο πριν, ή εάν η αυτή η κούραση δεν σχετίζεται με σωματική δραστηριότητα.

Αν τώρα γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι τοξικό, καλό θα ήταν να φέρετε το μπουκαλάκι που είχε το τοξικό υγρό στην κλινική.

Αν αυτό εντοπιστεί αρκετά νωρίς, ο κτηνίατρος θα προκαλέσει εμετό ή θα κάνει πλύση στομάχου.

Ο ενεργός άνθρακας θα δοθεί επίσης για να βοηθήσει ώστε να απορροφηθούν οι τοξίνες. Η ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά μπορεί να γίνει αν το ζώο έχει χάσει πάρα πολλά υγρά.

Πρόληψη της μόνιμης κούρασης

Παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα, εντούτοις υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να κάνετε ώστε να μην κινδυνέψει η υγεία του σκύλου σας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, ένα καθαρό, ασφαλές σπίτι είναι πολύ βασικό. Απομακρύνετε οτιδήποτε δηλητηριώδες, οτιδήποτε έχει τοξικές ουσίες ώστε να μην μπορεί ο σκύλος σας να το καταπιεί. Πολλά από τα οικιακά προϊόντα μας, από τα είδη καθαρισμού αλλά και προϊόντα για τη φροντίδα της βεράντας ή του κήπου, μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο σας αν τα καταπιεί.

Δείτε ακόμη:Ροχαλητό σκύλου: Το συνηθισμένο φαινόμενο - Μπορεί όμως να είναι λόγος ανησυχίας, οι 9 πιθανές αιτίες !

Για αυτό κρατώντας τα μακριά από αυτόν συμβάλλετε σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη τυχαίας δηλητηρίασης.

Επίσης καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει μπορεί να αναπτύξει συστηματικές ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιακή ή νεφρική νόσο.

Ενώ πολλές ασθένειες δεν μπορούν να προληφθούν 100%, οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι κάτι που πολύ σημαντικό.

Τέλος βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό και ότι τρέφεται και ασκείται σωστά καθώς μεγαλώνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ