Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει πεντανόστιμα κανελόνια σε μια διαφορετική έκδοση - Με ξεψαχνισμένο χοιρινό και σάλτσα ντομάτας !
Υπέροχα!
Υλικά
Για τη γέμιση
-
1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
-
1 κρεμμύδι
-
15 γρ. μαϊντανό
-
½ κ.γ. κύμινο
-
200 γρ. λευκό κρασί
-
500 γρ. νερό
-
2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
-
80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
-
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
-
60 γρ. ηλιέλαιο
-
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-
750 γρ. γάλα πλήρες
-
1 κύβο κότας
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
-
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
-
1 κρεμμύδι
-
2 σκ. σκόρδο
-
1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για τη σύνθεση
-
250 γρ. κανελόνια
-
80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
-
2 κ.σ. σιμιγδάλι, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
-
φύλλα ρίγανης
-
πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, και αφήνουμε στην άκρη.
-
Τοποθετούμε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
-
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χοιρινό λαιμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
-
Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές του.
-
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κύμινο, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
-
Προσθέτουμε το νερό, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθεί η περισσότερη υγρασία από τη γέμιση.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το mix τυριών και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με την τσιμπίδα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την μπεσαμέλ
-
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
-
Προσθέτουμε το ¼ από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
-
Προσθέτουμε τον κύβο και ακόμα ¼ από το γάλα, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
-
Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι απορροφηθεί το γάλα και να πάρει μια βράση.
-
Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
-
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα ντομάτας
-
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον βασιλικό.
-
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
-
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
-
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη ρίγανη, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-
Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x32 εκ. με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
-
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
-
Βάζουμε στο ταψί το ⅓ από την μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με ένα κουτάλι.
-
Τοποθετούμε τα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο, απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το mix τυριών, και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
-
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
-
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε.
-
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C στον αέρα και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνειά της.
-
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
-
Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι από τα κανελόνια.
-
Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και πιπέρι.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr