Ντίνα Νικολάου: Πεντανόστιμη και πολύ γρήγορη galette με φρέσκα σύκα - Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα για το τέλειο αποτέλεσμα !

Θα την λατρέψετε

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. νερό
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 100 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 8-10 φρέσκα σύκα
  • 1 αυγό
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • Αμύγδαλα φιλέ

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύω με τα χέρια μου για να «θρυμματιστεί» το βούτυρο και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, δημιουργώντας ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω το αυγό και το μισό νερό και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, ρίχνω και το υπόλοιπο νερό (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού). Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την galette

  • Κρατάω 1 κουταλιά ζάχαρη στην άκρη και ρίχνω την υπόλοιπη σε ένα μπολ. Προσθέτω το βούτυρο, την πούδρα αμυγδάλου, το αυγό, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού και δουλεύω με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγω με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, πάχους ½ εκατοστού.
  • Αφαιρώ το επάνω κομμάτι χαρτιού και απλώνω το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας περιθώριο περίπου 3 εκατοστά. Πλένω καλά τα σύκα, τα κόβω σε κομμάτια και τα σκορπίζω επάνω στη γέμιση. Γυρίζω τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σκορπίζω λίγα αμύγδαλα φιλέ και πασπαλίζω με τη ζάχαρη που είχα κρατήσει. Ψήνω την galette για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ