7+1 φθινοπωρινά λαχανικά για καλή υγεία: Πιπεριές, καρότα, πράσα, σέλινο, κολοκύθα - Βιταμίνες, θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά τους

Οχτώ λαχανικά της εποχής που πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας

Οχτώ από τα πιο γνωστά λαχανικά της εποχής για καλή υγεία που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας σε εβδομαδιαία βάση.

Με ελάχιστες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία, τώρα που ο καιρός αλλάζει, πέφτει η θερμοκρασία και περιμένουμε τον χειμώνα.

1. Πολύχρωμες πιπεριές

Μια μόνο κούπα πιπεριάς αυτής της εποχής, θα σου δώσει μόλις 30 θερμίδες αλλά 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 200% του ποσοστού της βιταμίνης C που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. 

Μια κούπα πιπεριάς, περιέχει και 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνες Α, Κ και Β6. Οι κόκκινες πιπεριές, όχι οι καυτερές, περιέχουν περισσότερη βήτα- καροτίνη σε σχέση με τις πράσινες και είναι πηγή και βιταμίνης Ε, για να αναπλάσεις την επιδερμίδα σου μετά από τόση καλοκαιρινή ηλιοθεραπεία.

2. Πράσο

Υπέροχο και πολύ πιο ασυνήθιστο στις σαλάτες ή τα φαγητά σου. Μια κούπα περιέχει 50 θερμίδες, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Κ. Αντικατάστησε τα κρεμμύδια στα ζυμαρικά, το κοτόπουλο ή την ομελέτα με πράσο.

3. Σέλινο

Η μαμά σου το χρησιμοποιούσε πάντα στα μυρωδάτα πιάτα της και πλέον ακούει και στο εξωτικό όνομα σέλερι! Αρωμάτισε τις σούπες ή τα φαγητά της κατσαρόλας όπως το χοιρινό με σέλινο και ενίσχυσε την πράσινη διατροφή σου αθόρυβα.  

4. Καρότα

Η β-καροτίνη στα καρότα και η αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, σου προσφέρουν καλύτερη όραση, την οποία έχεις ανάγκη στο ξεκίνημα της νέας σεζόν αλλά προλαμβάνουν και ορισμένες μορφές καρκίνου. Άσε που τα baby καρότα είναι το καλύτερο σνακ για κάθε λιγούρα.

5. Φασολάκια

Μια κούπα από φασολάκια περιέχει 30 θερμίδες και το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Τα πράσινα φασολάκια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Κ και Cκαι σου δίνουν το 10% της ποσότητας μαγνήσιου, βιταμίνης Α και φολικού οξέος που χρειάζεσαι καθημερινά.

6. Κολοκύθα

Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μπει σε κάθε πιάτο σου, από το smoothie το πρωί, τα δημητριακά, μέχρι και το χούμους ή ακόμα και στον πουρέ σου. Όπως και τα άλλα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, είναι εξαιρετική πηγή καροτενοϊδών, τα οποία συµβάλλουν στην προστασία από καρδιοπάθειες και ορισµένες µορφές καρκίνου. Χάρη στα σχεδόν 6 γραµµ. από χορταστικές φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι µαγειρεµένης κολοκύθας, µπορεί επίσης να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού σου συστήµατος και στη διατήρηση του βάρους σου υπό έλεγχο.

7. Λαχανάκια Βρυξελλών

Βαρέθηκες το baby λάχανο και την πρασινάδα; Δοκίμασε τα πρωτότυπα και φθινοπωρινά λαχανάκια Βρυξελλών. Αν και στην Ελλάδα δεν είμαστε fan, υπάρχει τρόπος να τα ευχαριστηθείς παρά την λίγο πικρή γεύση τους. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ulcer στη Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν τουλάχιστον 7 mg ψευδαργύρου καθημερινά (η συνιστώμενη ημερήσια δόση ανέρχεται στα 8 mg) ενοχλούνταν περισσότερο από τις πικρές γεύσεις σε σχέση μ' εκείνες που λάμβαναν μεγαλύτερη ποσότητα. Αύξησε την πρόσληψη ψευδαργύρου τρώγοντας ψάρι, άπαχο μοσχάρι, κοτόπουλο, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.

8. Η γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα δεν είναι μόνο γλυκιά αλλά και σούπερ τροφή. Πλούσια σε βιταμίνες C, D, B6, ενώ περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Πρόσθεσε τη γλυκοπατάτα στα γλυκά, τον πουρέ σου αλλά και ως σνακ στο γραφείο, σαν τσιπς ψημένα στο φούρνο.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ