Άκης Πετρετζίκης: Βάλτε τον τραχανά στη διατροφή σας με την υπέροχη συνταγή - Πεντανόστιμο τραχανότο με ντομάτα και απάκι !

Ιδανικό για ένα επίσημο τραπέζι αλλά και για τα καθημερινά σας τραπέζια!

Υλικά

  • 300 γρ. τραχανά γλυκό

  • 200 γρ. απάκι

  • ντομάτες

  • κρεμμύδι

  • 2 σκ. σκόρδο

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 100 γρ. λευκό κρασί

  • 700 γρ. νερό, βραστό

  • 70 γρ. βούτυρο

  • 70 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

  • ½ κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • 10 γρ. σχοινόπρασο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • γραβιέρα, σε flakes

  • σχοινόπρασο

  • πιπέρι

  • ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το απάκι και τη μία ντομάτα σε κύβους, τρίβουμε την άλλη ντομάτα στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. 

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το απάκι. 

  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 

  • Μεταφέρουμε το απάκι σε ένα μπολ και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. 

  • Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτουμε τον τραχανά και τον πελτέ ντομάτας, και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. 

  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του. 

  • Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και 100 γρ. από το νερό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί το νερό. 

  • Προσθέτουμε ακόμα 100 γρ. και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να δέσει ο τραχανάς. 

  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας λίγο νερό σταδιακά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. (Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερα από 700 γρ. συνολικά.) 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να λιώσει.  

  • Προσθέτουμε το μισό απάκι, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και την ντομάτα κομμένη σε κύβους.  

  • Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο, το ρίχνουμε και αυτό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. 

  • Μοιράζουμε το τραχανότο σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο απάκι. 

  • Σερβίρουμε με τα flakes γραβιέρας, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ελαιόλαδο. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr