Χάρης Δούκας μόνο στο eirinika: Θέλουμε ένα ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει - Όχι στο φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη - Θα γίνουμε η ελπίδα για τους πολίτες

Η συνέντευξη του Χάρη Δούκα υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο eirinika.gr

Βρισκόμαστε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου και το eirinika.gr θα παρουσιάσει συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους.

Ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο eirinika.gr μιλά για ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας για το πως θα μπορέσει να αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα, για τη νεολαία και για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Χάρη Δούκα στο eirinika.gr

  • «Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει; Ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη;»
  • «Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα και να έλθω σε επαφή με τον κόσμο που πήρε μέρος στις εκλογές. Να τους ζητήσω να έλθουν και να ξαναστήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε κάθε, πόλη με νέο αίμα. Να φτιάξουμε οργανώσεις ζωντανές, με παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες.»
  • «Aπευθυνόμαστε στο σύνολο των πολιτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο, που πιστεύουν ότι οι ζωές τους αξίζουν κάτι καλύτερο. Που θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, να βιώνουν μια καθημερινότητα που δεν θα είναι εχθρός των ονείρων τους, να απολαμβάνουν δωρεάν δημόσια παιδεία και ποιοτική δημόσια υγεία, αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς.»
  • «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτό σκοπεύω να το δείξω στη νέα γενιά. Το ΠΑΣΟΚ που θέλω θα έχει και θα βασίζεται σε μια ισχυρή νεολαία. Οι νέοι μας θα έχουν λόγο και ρόλο στην προσπάθεια που θα κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.»
  • «Tο παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ ξέρει τις αλλαγές που κάναμε και άλλαξαν τη μοίρα της Ελλάδας και το νέο μέλος θέλει να βάλει την υπογραφή του στις αλλαγές που θα την αλλάξουν και πάλι.  Θα ενώσουμε δυνάμεις και θα κερδίσουμε.»
  • «Στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που θα βάλει την υπογραφή του στις αλλαγές και στις τομές του μέλλοντος. Θέλουμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία.»

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χάρη Δούκα στο eirinika.gr

Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή σας στο ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήστε από τους άλλους διεκδικητές;

Δεν θα ήμουν υποψήφιος αν δεν πίστευα ότι η εκλογή μου στο ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτούσε το κλείσιμο του κύκλου της επιβίωσης και το άνοιγμα ενός νέου, της υπέρβασης.  Ο χρόνος τρέχει, το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κίνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει σε ένα μη ανατρέψιμο κύκλο φθοράς και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρκείται σε μικρά βήματα. Οφείλει να κάνει το μεγάλο άλμα, να εμπνεύσει ξανά, να δώσει ξανά την ελπίδα σε όσους περιφρονεί με τις πολιτικές της, η ΝΔ.

Υπάρχει, λοιπόν, στην παρούσα συγκυρία ένα δίλημμα στο οποίο καλείται να πάρει θέση ο κόσμος της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, στις 6 Οκτωβρίου. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει; Ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Η δική μου πίστη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η ελπίδα που αναζητούν οι πολίτες. Τους καλώ να δώσουν το παρών στις κάλπες.  

Πως θα μπορέσει να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ πάλι με την κοινωνία;

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κοινωνίας. Απλά το τελευταίο διάστημα κλείστηκε στον εαυτό του και έδειξε να ασχολείται μόνο με αυτόν. Το έχω ξαναπεί. Το κόμμα-φρούριο έχει κλείσει τον κύκλο του. Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα ανοιχτό κόμμα. Την αρχή θα την κάνουν οι πολίτες με τη μεγάλη προσέλευση τους στις κάλπες, στις 6 Οκτωβρίου. Μετά θα είναι η σειρά μας. Αν μου γίνει η τιμή και εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να έλθω σε επαφή με τον κόσμο που πήρε μέρος στις εκλογές.

Να τους ζητήσω να έλθουν και να ξαναστήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε κάθε, πόλη με νέο αίμα. Να φτιάξουμε οργανώσεις ζωντανές, με παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι θα συναντηθούμε και πάλι με τους πολίτες. Αλλά και δίνοντας πειστικές λύσεις στα προβλήματά τους. Λέγοντας τα πράγματα καθαρά.  Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο κύριος εκφραστής του δημοκρατικού χώρου και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο  ρυθμιστή  των πολιτικών εξελίξεων, καταθέτοντας ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προτείνει  καθαρές, τολμηρές, σύγχρονες πολιτικές και θα προωθεί τις τομές που χρειάζεται η χώρα.  

Το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσετε θα κάνει στροφή προς τα αριστερά ή θα προσπαθήσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει χάσει;

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στροφή ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά. Θα κάνει στροφή στον τρόπο που λειτουργεί, που αποφασίζει, που συνδιαλέγεται με τους πολίτες. Στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που θα βάλει την υπογραφή του στις αλλαγές και στις τομές του μέλλοντος. Θέλουμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία. 

Για αυτό απευθυνόμαστε στο σύνολο των πολιτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο, που πιστεύουν ότι οι ζωές τους αξίζουν κάτι καλύτερο. Που θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, να βιώνουν μια καθημερινότητα που δεν θα είναι εχθρός των ονείρων τους, να απολαμβάνουν δωρεάν δημόσια παιδεία και ποιοτική δημόσια υγεία, αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, δίπλα μας.

Οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να τους φέρετε πίσω και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν τους αδικώ. Στα χρόνια της δικής μου νεότητας η πολιτική φάνταζε ως ένα εργαλείο για να αλλάξουμε την κοινωνία, να την κάνουμε καλύτερη προς όφελος των πολλών; Ποια είναι η εικόνα που έχουν σήμερα οι νέοι για την πολιτική; Πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους, να κάνει τη ζωή τους καλύτερη; Η αίσθηση που έχουν είναι ότι η πολιτική είναι ένα πεδίο διευθέτησης συμφερόντων ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι η καθημερινότητα τους. 

Εδώ, έχουν ένα άδικο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτό σκοπεύω να το δείξω στη νέα γενιά. Το ΠΑΣΟΚ που θέλω θα έχει και θα βασίζεται σε μια ισχυρή νεολαία. Οι νέοι μας θα έχουν λόγο και ρόλο στην προσπάθεια που θα κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θα έρθουν κοντά μας και θα διαπιστώσουν ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Γιατί θα είναι και εκείνοι πρωταγωνιστές στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους.

Γιατί να σας ψηφίσει ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Γιατί παρουσιάζουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Βάζουμε μπροστά το Εμείς και όχι το Εγώ. Αυτό κάνουμε πράξη και στην Αθήνα, όπου έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους, 60%  γυναίκες, και έχουν όλοι χαρτοφυλάκια, και είναι ο καθένας και η καθεμία ηγέτης στον τομέα παρέμβασής του.  

Αυτό ακριβώς το μοντέλο θέλω να εφαρμόσω και στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι η ώρα της υπέρβασης. Της επαναφοράς της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης σε τροχιά εξουσίας.

Γιατί το παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ ξέρει τις αλλαγές που κάναμε και άλλαξαν τη μοίρα της  Ελλάδας και το νέο μέλος θέλει να βάλει την υπογραφή του στις αλλαγές που θα την αλλάξουν και πάλι.  Θα ενώσουμε δυνάμεις και θα κερδίσουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ