Αποκλειστικό, η Άννα Διαμαντοπούλου στο eirinika: Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ν’ αλλάξει τελείως, ΟΧΙ κόμμα του 13% - Αν δεν φέρουμε πολύ κόσμο, την άλλη μέρα θα είμαστε στα ίδια, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση

Η συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου υποψήφιας προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο eirinika.gr

Δύο μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το eirinika.gr συνεχίσει να παρουσιάζει  συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους.

Ένα 48ώρο πριν ανοίξουν οι κάλπες η Άννα Διαμαντοπούλου υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή της στο eirinika.gr μιλά για το Κυβερνών ΠΑΣΟΚ, για τους νέους και τα προβλήματά τους, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τη νέα μορφή ηγεσίας που θα δώσει μια ώθηση να φύγει το κόμμα στο 25% και πάνω.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η γυναίκα που άφησε το αποτύπωμά της στην Παιδεία, πριν από αρκετά χρόνια, μη λογαριάζοντας πολιτικό κόστος, διορατική και δημιουργικά ανήσυχη, άνοιξε τη συζήτηση –και αναζήτηση– χρόνια πριν για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Με το Δίκτυο, ένα think tank (όταν ακόμα δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει think tank) με διεθνή αναγνώριση, έφερνε και φέρνει στο τραπέζι δημοσίων συζητήσεων προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο "ανοίγοντας παράθυρα" σκέψης σε ένα σωρό νέους ανθρώπους. 

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης της Άννας Διαμαντοπούλου στο eirinika.gr:

  • Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κοινωνία και η δική μου εκστρατεία αφορά την κοινωνία. Αν δεν φέρουμε πολύ κόσμο, εάν δεν πείσουμε πολύ κόσμο τότε την άλλη μέρα θα είμαστε στα ίδια, δεν θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση τεκμηριωμένη και σοβαρή και όχι κατακερματισμένη
  • Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως, γιατί έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Μπορεί να προχωρήσει σε μια Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις πολιτικές του 1980 ή του 1990 αλλά και από την προηγούμενη 10ετια
  • Απορρίπτω τις αναφορές που μιλούν για «μεγάλη κεντροαριστερά» ή για «συνεργασία κεντροδεξιάς» καθώς τέτοιες προτάσεις οδηγούν σε μια θολή και αναποτελεσματική παρουσία του ΠΑΣΟΚ
  • Όταν έχω βάλει αυτό το στόχο για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι σαφές ότι εγώ τουλάχιστον δεν μιλάω για συνεργασίες. Θα απευθυνθούμε στα 2,5 εκ. του κόσμου που είναι στο κέντρο, σε αυτούς που δάνεισαν την ψήφο τους στην ΝΔ και σ’ αυτούς που έφυγαν και βρήκαν μια κεντροαριστερά που συνεργάστηκε με την ακροδεξιά
  • Η γενιά Ζ είναι ψηφιακή με ένα κινητό στο χέρι, oι millennials από τη στιγμή που ανδρώθηκαν επαγγελματικά δέχονται την μια κρίση μετά την άλλη.  Σε αυτές τις γενιές θα μιλήσεις για τα δικά τους προβλήματα. Έχουν άλλη κουλτούρα εργασίας
  • Το πολιτικό σύστημα μετά την μεταπολίτευση χαλάρωσε σε πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στην πολιτική. Ήρθαν πολλά χρήματα ξαφνικά και δεν μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Χαλαρώσαμε πολύ και χάσαμε το μέτρο σε αξίες. Την δημοκρατία την ορίσαμε «κάνω ότι θέλω όποτε θέλω»
  • Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ν’ αλλάξει τελείως, να μην είναι ένα κόμμα του 13%,του14% ή του 15% να μην μείνει στα ίδια. Αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα λειτουργία του

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στο eirinika.gr

1.    Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή σας στο ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήστε από τους άλλους διεκδικητές;

Στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές έγινε σαφές ότι έχουμε μια σοβαρή καθίζηση της ΝΔ η οποία βυθίζεται χωρίς δυνατότητες επανάκαμψης για αυτοδυναμία και το ΣΥΡΙΖΑ  τρία κομμάτια  να ταλανίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα ιδεολογικά και οργανωτικά. 

Οι εκλογές αυτές για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε, να ονειρευτούμε το μέλλον μας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κοινωνία και η δική μου εκστρατεία αφορά την κοινωνία. Αν δεν φέρουμε πολύ κόσμο, εάν δεν πείσουμε πολύ κόσμο τότε την άλλη μέρα θα είμαστε στα ίδια, δεν θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση τεκμηριωμένη και σοβαρή και όχι κατακερματισμένη. 

Διαθέτω και καταθέτω μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί με το Δίκτυο και με διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα, ως προγραμματικές κατευθύνσεις για το Περιβάλλον, το αγροτικό, το ΕΣΥ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την παιδεία. Επίσης ασκώ τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και διαθέτω ένα προσωπικό κεφάλαιο εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση ως Νομάρχης, ως Υπουργός ως Ευρωπαία Επίτροπος. Η δική μου υποψηφιότητα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

2.    Πως θα μπορέσει να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ πάλι με την κοινωνία;

Πιστεύω ότι και σήμερα παραμένουν ζωντανές οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.  Μετά από 10 χρόνια ουσιαστικής δουλειάς στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχω προσδιορίσει το όραμα μου για την παράταξη και τη Χώρα. 

Οι πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας είναι η σωστή ρύθμιση της αγοράς και η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο έχουμε ισχυρό κράτος που παράγει και βάζει κανόνες στον ιδιωτικό τομέα και έχουμε κοινωνικό κράτος που η ποιότητά του αφορά όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η ισορροπία της σοσιαλδημοκρατίας. 

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως, γιατί έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Μπορεί να προχωρήσει σε μια Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις πολιτικές του 1980 ή του 1990 αλλά και από την προηγούμενη 10ετια.  Γι’ αυτό το μέλλον θα δουλέψουμε, για τα παιδιά και τους νέους που είναι σήμερα 15, 20, 30 ετών. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι συμμετοχικό, εξωστρεφές, καινοτόμο, ανοιχτό σε ιδέες, σε ρεύματα και κυρίως σε ανθρώπους.

3.    Το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσετε θα κάνει στροφή προς τα αριστερά ή θα προσπαθήσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει χάσει;

Προσέρχομαι σε αυτή τη μάχη γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Στόχος για μένα είναι το μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την προοπτική να κυβερνήσει

Απορρίπτω τις αναφορές που μιλούν για «μεγάλη κεντροαριστερά» ή για «συνεργασία κεντροδεξιάς» καθώς τέτοιες προτάσεις οδηγούν σε μια θολή και αναποτελεσματική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα άλλων κομμάτων. Αυτό που πιστεύω και είναι σωστό και για την δημοκρατία μας είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι ο αντίπαλος πόλος. Από την μια πλευρά η ΝΔ με τα συντηρητικά χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού κόμματος και από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ με τα χαρακτηριστικά αντίπαλου κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου. 

Όταν έχω βάλει αυτό το στόχο για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι σαφές ότι εγώ τουλάχιστον δεν μιλάω για συνεργασίες. Θα απευθυνθούμε στα 2,5 εκ. του κόσμου που είναι στο κέντρο, σε αυτούς που δάνεισαν την ψήφο τους στην ΝΔ και σ’ αυτούς που έφυγαν και βρήκαν μια κεντροαριστερά που συνεργάστηκε με την ακροδεξιά.  Έτσι θα κερδίσουμε όλο αυτό τον κόσμο του κέντρου που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά ή προς τ’ αριστερά.

4.    Οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να τους φέρετε πίσω και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ;

Είναι αλήθεια η νεολαία δεν είναι εδώ. Δεν είναι πουθενά στην πολιτική. Στην γενιά μας όταν ξεκινούσαμε την επαγγελματική μας ζωή υπήρχε μια κινητικότητα προς τα πάνω ενώ τώρα για τους νέους υπάρχει μια κινητικότητα προς τα κάτω. 

Βλέπουν ότι οι γονείς τους ήταν σε καλύτερη θέση είχαν πολλές ευκαιρίες για ν’ αλλάξουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Αυτό δεν το έχουν οι νέοι σήμερα. Η γενιά Ζ είναι ψηφιακή με ένα κινητό στο χέρι, oι millennials από τη στιγμή που ανδρώθηκαν επαγγελματικά δέχονται την μια κρίση μετά την άλλη.  Σε αυτές τις γενιές θα μιλήσεις για τα δικά τους προβλήματα. Έχουν άλλη κουλτούρα εργασίας. Έχουν δικά τους προβλήματα και χρειαζόμαστε ένα άλλο χάρτη δικαιωμάτων για την εργασία τους.

Πρέπει λοιπόν να πείσουμε αυτές τις γενιές ότι ναι μπορεί ν’ αλλάξει κάτι σ’ αυτή τη χώρα.  Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στις νέες γενιές και να πούμε και πως θα το πραγματοποιήσουμε. Άρα το ΠΑΣΟΚ έχει μια ευκαιρία και καθήκον να φέρει τις δυνάμεις της νεολαίας να συμμετέχουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Γιατί αν απέχουν οι νέοι, οι σαραντάρηδες και τα παιδιά τους ποιες δυνάμεις θα κυβερνήσουν την Ελλάδα στο μέλλον;

5.    Κάνοντας αυτοκριτική στο παρελθόν πιστεύεται ότι για τα χαμηλά ποσοστά φταίει το μνημόνιο ή οι ρεμούλες κορυφαίων στελεχών;

Η πολιτική συγκυρία κάθε φορά διαμορφώνει και τις συνθήκες που εξελίσσεται η ιστορία και η πολιτική.  Τα μεγάλα κόμματα που βλέπαμε στην δεκαετία του 2000 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν μεγάλη κρίση και το ΠΑΣΟΚ δεν το απέφυγε.  

Το πολιτικό σύστημα μετά την αντιπολίτευση χαλάρωσε σε πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στην πολιτική. Ήρθαν πολλά χρήματα ξαφνικά και δεν μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Χαλαρώσαμε πολύ και χάσαμε το μέτρο σε αξίες. Την δημοκρατία την ορίσαμε «κάνω ότι θέλω όποτε θέλω». 

Ξεχάσαμε πως η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Και κυρίως ότι δεν είναι αυτονόητη, αλλά μια σημαντική κατάκτηση. Για να μπούμε στην νέα εποχή θα κάνουμε την αυτοκριτική μας συνολικά και συλλογικά και μέσα από αυτή θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε σελίδα.

6.    Γιατί να σας ψηφίσει ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα είναι ποια Ελλάδα θέλουμε και θέλουμε μια Ελλάδα που παράγει, που θα παράγει εθνικό πλούτο και μετά θα τον αναδιανέμει δίκαια. Γι’ αυτό η βιομηχανία και οι ΜΜΕ, ο τουρισμός και το εμπόριο, ο αγροτικός τομέας, η παιδεία, το ΕΣΥ απαιτούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να εισάγει και να καταναλώνει. 

Σήμερα λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει. Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ν’ αλλάξει τελείως, να μην είναι ένα κόμμα του 13%,του14% ή του 15% να μην μείνει στα ίδια. Αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα λειτουργία του. Προϋποθέτει μια νέα μορφή ηγεσίας που θα δώσει μια ώθηση να φύγει το κόμμα στο 25% και πάνω.

Να δημιουργήσει τον άλλο πόλο, να οργανώσει το κόμμα, να οργανώσει τις κοινωνικές ομάδες και να έχει την υποστήριξή τους. Σε ένα κυβερνών κόμμα η ηγεσία έχει χαρακτηριστικά διεθνούς παρουσίας, με διεθνές κύρος και διεθνείς διασυνδέσεις. Με γνώση στα εθνικά θέματα και γνώση για  σημαντικές αποφάσεις στην οικονομία. Με διεθνή εμπειρία. Άρα οι πολίτες πρέπει να έρθουν στις κάλπες και να δώσουν  την ψήφο στην ηγεσία που μπορεί να δώσει προοπτική στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr