Ντίνα Νικολάου: Κολοκύθα γεμιστή με κριθαράκι λαχανικών και σπανάκι- Χορταστική, πεντανόστιμη, σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο !
Υπέροχη!
Υλικά
- 1 μεγάλη, στρογγυλή κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. κριθαράκι λαχανικών, ΗΛΙΟΣ
- 1.200 ml ζωμό λαχανικών
- 200 γρ. σπανάκι baby
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 60 γρ. προσούτο
- 50 ml ελαιόλαδο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- Αλάτι, πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Με ένα μεγάλο μαχαίρι, αφαιρώ το επάνω μέρος από την κολοκύθα (κόβω ένα καπάκι) και το κρατάω στην άκρη. Με ένα κουτάλι, αφαιρώ τις ίνες και τους σπόρους και αλατοπιπερώνω την κολοκύθα εσωτερικά. Κλείνω με το καπάκι και τυλίγω όλη την κολοκύθα με αλουμινόχαρτο. Την βάζω σε ένα ταψάκι και την ψήνω για 40-50 λεπτά.
- Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Απλώνω τις φέτες προσούτο και τις αφήνω να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις μεταφέρω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνω να κρυώσουν.
- Επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνω το ελαιόλαδο και το κύμινο και μόλις ζεσταθεί ρίχνω το κρεμμύδι. Αλατίζω και σοτάρω μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το κριθαράκι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω το 1/3 της ποσότητας του ζωμού και αφήνω να απορροφηθεί. Συνεχίζω να προσθέτω το ζωμό κάθε φορά που στεγνώνει το κριθαράκι μέχρι να φουσκώσει αλλά να παραμείνει al dente.
- Αποσύρω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το μισό μαϊντανό και το σπανάκι. Ανακατεύω καλά. Βγάζω την κολοκύθα από το φούρνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζω με λίγη τριμμένη γραβιέρα. Γεμίζω με το μείγμα του τηγανιού και πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί. Κλείνω με το καπάκι της κολοκύθας και επαναφέρω στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο μαϊντανό και το τραγανό προσούτο.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr