Η Αθηνά - Νουνού Μαρτίνου, πρωτοπόρος της ελληνικής ναυτιλίας έφυγε στα 97 της -Ιδρύτρια του κολοσσού Thenamaris - Ταπεινή & προσηλωμένη στο στόχο της μαζί με τους 3 γιους της (βίντεο)

Ήταν μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο!

Έφυγε το βράδυ της Παρασκευής, η πρωτοπόρος της ελληνικής ναυτιλίας, Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών.

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα τελεστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, η εξόδιος ακολουθία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη Ελληνίδα της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας, με παγκόσμιο εκτόπισμα.

Ήταν μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, κρατούσε πάντα πολύ χαμηλό προφίλ, ενώ από τα «σπλάχνα» της εταιρείας Thenamaris, με την υποστήριξη της οικογένειας, πολλά στελέχη κατάφεραν και εισήλθαν στην πλοιοκτησία.

Το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι Μαρτίνου, σκιαγραφεί την προσωπικότητα της σπουδαίας γυναίκας. «Αφετηρία για τη δημιουργία του Ιδρύματος, το πάθος της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου για τη θάλασσα και προορισμός η προσφορά στην κοινωνία, αυτή που δραστηριοποιείται γύρω από τη θάλασσα και νιώθει στις φλέβες της την καθημερινή της παρουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει:

«Ακόμα και σήμερα, είναι η αγάπη για την ίδια τη ζωή που την καθορίζει. Η ίδια, όπως χαρακτηριστικά λέει, είναι «σαν τη θάλασσα, γένους θηλυκού». Όλη η στάση της απέναντι στη ζωή, είναι όπως και απέναντι στη θάλασσα. Αγάπη και πάθος, σεβασμός και αφοσίωση. Για αυτό αποδέχεται τη ζωή με όλες τις πλευρές της, είτε ήρεμη και γαλήνια, είτε ταραγμένη και τρικυμιώδη. Γιατί η Αθηνά Ι. Μαρτίνου, σαν τη θάλασσα, δεν είναι ποτέ στατική. Τολμηρή και φιλόδοξη, εργατική και επίμονη, διακριτική και χαμηλών τόνων, είναι η Νουνού της ελληνικής ναυτιλίας».

Συγκλονιστική. Η συνέντευξη της εφοπλίστριας Αθηνάς Νουνού Μαρτίνου: «Στις φλέβες των Ελλήνων τρέχει θάλασσα» - Όλη η πορεία της από το μηδέν στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία

Η Αθηνά Μαρτίνου για την Γλυφάδα: 

"Εδώ είχα έρθει με τον πατέρα μου μικρό κοριτσάκι και κυνηγούσαμε ορτύκια. Ήταν τόπος για κυνήγι η Γλυφάδα. Με έπαιρνε μαζί του ο πατέρας μου"

Δυο καθηλωτικές συνεντεύξεις της στην εκπομπή ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ της Μαρίας Βασσάρα:

Η πρωτοπόρος της ελληνικής ναυτιλίας Νουνού Μαρτίνου μιλάει όχι μόνο για την δική της πορεία και ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα στην ελληνική ναυτιλία και τα δικά της «ανδραγαθήματα».

Με την δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο χώρο της ναυτιλίας, της εταιρείας Thenamaris, αλλά και για τα τρία αγόρια της εκ των οποίων ο ένας ο Θανάσης επίσης εμφανίζεται στην εκπομπή μιλώντας για την μητέρα του.

Αναφέρεται με μεγάλη περηφάνεια στους σκαπανείς εφοπλιστές και ευεργέτες τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταυρό Νιάρχο.

Η εκπομπή όμως κλείνει με την περίφημη φράση της.

Δείτε όμως και πως δείχνει αυτό που λέει: «Στις φλέβες των Ελλήνων υπάρχει θάλασσα».

Προσηλωμένη στον στόχο της μαζί με τους γιούς της

Όταν το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου, μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris, το 1975, ο στόλος αποτελούνταν ήδη από 36 πλοία. 

Το πρώτο πλοίο, πριν ακόμα ιδρυθεί η Thenamaris, αγοράστηκε το 1964 με 80.000 λίρες. Ήταν ένα πλοίο 20 χρονών. 

Το 1991, η κα Μαρτίνου αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας της, στα παιδιά της. Ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime. 

Το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας και  προχώρησε στην ίδρυση της ναυτιλιακής Minerva Marine, αφήνοντας  στο τιμόνι της μητρικής εταιρείας Thenamaris τον αδερφό του Ντίνο. Στη Minerva πλέον έχει αναλάβει ο γιός του Ανδρέα, ο Ανδρεάς jounior και στη Thenamaris ο Νικόλας Μαρτίνος γιός του Ντίνου.

Συνολικά, οι τρεις εταιρίες της οικογένεια Μαρτίνου διαθέτουν 245 πλοία, που η συνολική τους χωρητικότητα φτάνει τα 55 εκατ. dwt. Αν σε αυτά τα πλοία προστεθούν και τα πλοία της Astra Shipmanagement, που διαχειρίζονται τα παιδιά της αδελφής τους Ελένης Μαρτίνου, Άρης και Στέφανος Κοροπούλης, τότε η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει στόλο που αποτελείται από 260 πλοία.

Ο τρόπος που μιλάει είναι ταπεινός μπροστά σε όλα αυτά που κατάφερε στην ζωή της.

Θα παραμείνει ένα διαχρονικό πρότυπο για κάθε γυναίκα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr