Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, σε gourmet & πανεύκολη εκδοχή - Με κρούστα παρμεζάνας και σάλτσα αγιολί ! (βίντεο)

Εντυπωσιάστε!

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 600 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 2 κλ. δεντρολίβανο

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες

  • 100 γρ. παρμεζάνα

  • 30 γρ. τριμμένη φρυγανιά

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 5 κλ. θυμάρι

Για τη σάλτσα αγιολί

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι

  • ξύσμα λεμονιού, από ½ λεμόνι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • πιπεριά τσίλι

  • 1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο

  • 220 γρ. μαγιονέζα

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα βασιλικού

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο 

  • Ψιλοκόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής το σκόρδο και το δεντρολίβανο, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι. 

  • Φοράμε γάντια, μεταφέρουμε τα μπούτια κοτόπουλου πάνω και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να τα μαρινάρουμε.  

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. 

  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. 

  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τις πατάτες 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.  

  • Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. την παρμεζάνα και τη φρυγανιά, και ανακατεύουμε. 

  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, και τα προσθέτουμε και αυτά. 

  • Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση, τις μεταφέρουμε στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη με τη φλούδα προς τα πάνω και τις πατάμε για να κολλήσουν στην κρούστα. 

  • Βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω στις πατάτες. 

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 20-25 λεπτά. 

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. 

Για τη σάλτσα αγιολί 

  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμoνιού, το σκόρδο, τη πιπεριά τσίλι και τον βασιλικό, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.  

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, αλάτι, πιπέρι και το μείγμα από τον πολυκόφτη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

  • Συνοδεύουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τη σάλτσα και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού. 

     

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr