Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Όλοι μας μπορούμε να σώσουμε μια ζωή - Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής (βίντεο)
Λιγότεροι από 2 στους 10 γνωρίζουν να κάνουν ΚΑΠΡΑ και να σώσουν μία ζωή
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και αναδεικνύει τα μηνύματά της στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύοντας στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς του θύματος στη ζωή είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος - απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά και σε κάθε μέρος και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας.
«Όλοι μας μπορούμε να σώσουμε μια ζωή» αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου παραμένουν πολύ χαμηλά με λιγότερους από έναν στους 10 ανθρώπους να επιβιώνουν. Η ΚΑΡΠΑ, όμως, εάν εκτελεστεί αμέσως, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και την ανάγκη συνολικά οι πολίτες να εκπαιδεύονται στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.
Με τα συνεχή πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ που πραγματοποιεί στο εκπαιδευτικό της κέντρο σε επαγγελματίες υγείας και πολίτες, όπως επίσης και με το Athens Heart Festival στο Σύνταγμα, όπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, εκατοντάδες μαθητές ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε βασικές δεξιότητες ΚΑΡΠΑ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνει και ευαισθητοποιεί με κάθε ευκαιρία τους Έλληνες πολίτες.
Τέλος και με το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για εκπαίδευση σε όλη τη χώρα όλων όσων εμπλέκονται με το δημοφιλές άθλημα του μπάσκετ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσδοκά στη μείωση των περιστατικών αιφνίδιου καρδιακού θανάτου εντός των αθλητικών χώρων.
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής ενός ατόμου
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (16 Οκτωβρίου), δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής ενός ατόμου. To φετινό μήνυμα είναι «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».
Σημειώνεται ότι στις δέκα καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν, ποσοστό λιγότερο από 20% των παρευρισκομένων είναι σε θέση να προσφέρει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Το ποσοστό αυτό δε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερο, αγγίζοντας το 5%. Εάν τα ποσοστά αυτά μπορούσαν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, να βελτιωθούν, θα σώζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, μετά από αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.
Οδηγίες του τομέα υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Εάν το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά (κάνει δηλαδή λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα), η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα. Γι' αυτό:
- Ελέγχουμε αν το άτομο αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους και ρωτώντας το, «είσαι καλά»
- Εάν δεν αντιδρά, ελέγχουμε εάν αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί μας στο στόμα του, βλέποντας ταυτόχρονα τον θώρακά του εάν κάνει αναπνευστικές κινήσεις.
- Εάν δεν αναπνέει, καλούμε άμεσα τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ.
- Τοποθετούμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και εφαρμόζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Υπολογίζουμε περίπου 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο.
- Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε 2 αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική στόμα με στόμα. Συνεχίζουμε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών διάσωσης, μέχρι να δούμε σημεία ζωής ή έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.
- Η σειρά της διαδικασίας ανάνηψης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr