Υγιεινό και νόστιμο κέικ με ελαιόλαδο και μήλο και φρόστινγκ από μέλι από τον Άκη Πετρετζίκη





  • Υλικά για τη ζύμη
  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 160 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά ελαφριά χτυπημένα
  • 280 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού καλά γεμάτη σόδα
  • 3 πράσινα μήλα κομμένα σε κομματάκια 1 εκ.
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 80 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • 4 κουταλιές της σούπας νερό
  • Υλικά για το φρόστινγκ
  • 140 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 140 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 100 γραμμάρια μέλι
  • 300 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου



Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το νερό και αφού το καπακώσουμε σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σε ένα μπολ και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.

 

Στο μίξερ με το φτερό ή στο χέρι με ένα γδάρτη χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Δεν αφρατεύει όπως με το βούτυρο οπότε μην το περιμένετε. Ρίχνουμε και τα αυγά σιγά σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

 

Σε ένα άλλο μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά μας. Και όπως σε κάθε κέικ καλό είναι να τα περνάμε από κόσκινο. Περνάμε λοιπόν το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, το μπεικιν και τη σόδα από μια σίτα σε ένα μπολ.

 

Παράλληλα στο μείγμα με τα υγρά μας ρίχνουμε τα μήλα, το ξύσμα και τις σταφίδες. Οι οποίες έχουν πάρει τόσο υπέροχη γεύση έτσι όπως τις βαφτίσαμε στο νερό… Ανακατεύουμε λοιπόν όλα τα υλικά και σιγά σιγά σε 2-3 δόσεις ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ ή με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.

 

Προετοιμάζουμε τη φόρμα μας. Είτε την βουτυροαλευρώνουμε καλά είτε μπορούμε να καλύψουμε τον πάτο της και τα πλάγια με αντικολλητικό χαρτί.

 

Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Θέλουμε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία για να φουσκώσει καλύτερα και να μην στεγνώσουν τα φρούτα που έχει μέσα. Αφήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά, τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρή η λάμα του όταν το βυθίσουμε στο κέικ και αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και όταν κρυώσει κόβουμε στα 2 το κέικ κατά μήκος με ένα οδοντωτό κατά προτίμηση μαχαίρι.

 

Παράλληλα ετοιμάζουμε το φρόστινγκ.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Το μισό φρόστινγκ το βάζουμε ανάμεσα στα 2 κομμάτια του παντεσπανιού και το υπόλοιπο το στρώνουμε από πάνω. Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Μήν ξεχάσετε να βάλετε στις σταφίδες νερό! Αλλιώς δεν θα γίνουν τόσο νόστιμες!


oisyntagesmoy.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr