Eνημερωτική Εσπερίδα: Εξαγωγές Προϊόντων – Υπηρεσιών και Επενδύσεις στην Υποσαχάρια Αφρική: Προοπτικές και Ευκαιρίες - Στο Hράκλειο Κρήτης
«Είναι η ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να συνεργαστούν με την αφρικανική αγορά»
Eνημερωτική Εσπερίδα: Εξαγωγές Προϊόντων – Υπηρεσιών και Επενδύσεις στην Υποσαχάρια Αφρική: Προοπτικές και Ευκαιρίες¨
Το ΕλληνοΑφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης, οργάνωσε ενημερωτική εσπερίδα με θέμα “Εξαγωγές Προϊόντων – Υπηρεσιών και Επενδύσεις στην Υποσαχάρια Αφρική: Προοπτικές και Ευκαιρίες», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2024 σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Στην εσπερίδα που παρακολούθησαν πάνω από 250 επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη, χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Kρήτης κ. Μιχάλης Βάμβουκας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης οι οποίοι καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των κρητικών επιχειρήσεων και τις προέτρεψαν να εξετάσουν την δυνατότητα διείσδυσης τους σε νέες αγορές.
Ο Πρόεδρος του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Τακάς, στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που προσφέρει η Υποσαχάρια Αφρική για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος εξήρε την γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής, την ανερχόμενη μεσαία τάξη και τις ανάγκες για προϊόντα και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τα κρητικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Η Υποσαχάρια Αφρική είναι μια περιοχή γεμάτη προοπτικές. Είναι η ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να συνεργαστούν με την αφρικανική αγορά», είπε ο Πρόεδρος, προσκαλώντας τους κρητικούς επιχειρηματίες να διερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή.
Στην συνέχεια ανέφερε, ότι το ΕλληνοΑφρικανικό Επιμελητήριο, με 25 χρόνια εμπειρίας, προσφέρει υποστήριξη σε θέματα δικτύωσης, πληροφοριών για επενδυτικές προοπτικές και διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές της Αφρικής.
Κλείνοντας, συνόψισε τα πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Υποσαχάρια Αφρική στα εξής:
-
Η γρήγορη Ανάπτυξη της περιοχής
-
Η λιγότερο κορεσμένη αγορά
-
Η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών
-
Το μεγάλο εργατικό και καταναλωτικό δυναμικό
-
Η ανερχόμενη μεσαία τάξη
-
Η αφθονία εκμεταλλεύσιμων φυσικών πόρων
-
Και οι τεράστιες ανάγκες της περιοχής για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Σηφάκη για την συμβολή του στην διοργάνωση της επιτυχημένης αυτής εσπερίδας.Στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις για τέσσερις χώρες της Αφρικής.
Η Πρέσβης της Νότιας Αφρικής, H.E. κ. Lindiwe Gail Msengana-Ndlela, αναφέρθηκε στις συμφωνίες (MOA) που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στις επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως η αγροτική βιομηχανία, τα τρόφιμα και ποτά, οι πράσινες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), η ενέργεια, η εξόρυξη και εμπορία άνθρακα, τα πετροχημικά, η θαλάσσια οικονομία και ο τουρισμός, καθώς και στα σημαντικά κεντρικά και περιφερειακά λιμάνια της Νότιας Αφρικής.
Η Πρέσβης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, σημειώνοντας ότι τα λιμάνια της Νότιας Αφρικής αποτελούν σημαντικές πύλες εισόδου και εξόδου για το εμπόριο στη νοτιότερη Αφρική, διευκολύνοντας τη μεταφορά αγαθών και πρώτων υλών προς και από τις γειτονικές χώρες.
Μέσω αυτών των λιμανιών, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Το λιμάνι του Κέιπ Τάουν βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, καθώς συνδέει τον Ινδικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ο Επιτετραμμένος Πρέσβης της Νιγηρίας Amb. Patricious Ugjabor, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Νιγηρία στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της γεωργίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, της παραγωγής εμπορευμάτων, της ανανεώσιμης ενέργειας, των ακινήτων, της εξόρυξης και των στερεών ορυκτών, καθώς και της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική θέση της Νιγηρίας, στον νεανικό και δυναμικό πληθυσμό της, καθώς και στις φιλικές πολιτικές της κυβέρνησης για την υποστήριξη των επενδυτών.
Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες συνεργασίας με Έλληνες επενδυτές και οι δυνατότητες για αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της χώρας.
Κλείνοντας προσκάλεσε τους Έλληνες επενδυτές να εξετάσουν τις σημαντικές επενδυτικές προοπτικές στη Νιγηρία, εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή επιχειρηματική πολιτική της χώρας και τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά της.
Ο Ανδρέας Διαμαντέας, Αντιπρόεδρος του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου και Εκτελεστικός Πρόεδρος της FINARTIX Fintech Solutions S.A., μοιράστηκε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τις πολύτιμες εμπειρίες του και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Υποσαχάρια Αφρική.
Αναφέρθηκε στη δυναμική των αγορών της Αφρικής, τις προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων εκεί και την ανάγκη για στρατηγική τοπική παρουσία και συνεργασίες, ενώ υπογράμμισε την υψηλή αποδοχή των Ελλήνων στην περιοχή και τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η ήπειρος.
Επισήμανε, επίσης, τον ρόλο του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου ως αρωγό για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και τη σύνθεση δυνάμεων.
Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Μέλος του Δ.Σ. του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητήριου στην ομιλία του για την Ζάμπια σημείωσε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης και ότι η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολο να ξεκινήσει λόγω του πλαισίου και των ισχυρών ων θεσμών και κινήτρων της χώρας.
Η Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Αθήνα κύρια Βίκυ Πανταζοπούλου στην ομιλία της ανέφερε ότι η Κοινότητα Κρατών Ανατολικής Αφρικής (EAC), με επικεφαλής την Κένυα, αναδεικνύεται ως σημαντική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία, διαθέτοντας πληθυσμό 296,5 εκατομμυρίων και ΑΕΠ 550 δισ. USD. Η Κένυα, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, προσφέρει ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα, και πρόσβαση σε εκτεταμένες αγορές.
Οι τομείς ενέργειας, γεωργίας, τουρισμού, υγείας και κατασκευών παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ η συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Ο Διευθυντής της Export Credit & Credit Insurance (ECG), κ. Αριστείδης Κρεββατάς, στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στην ιστορία και τις αξίες της ECG, καθώς και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ECG συμβάλλει στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών μέσω της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, των εγγυήσεων και των χρηματοδοτήσεων.
Ο συντονιστής της συζήτησης, κ. Νίκος Σηφάκης, Μέλος του Δ.Σ. και Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η εσπερίδα που διοργανώθηκε θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τους Κρήτες επιχειρηματίες, δίνοντας έναυσμα για την αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων.
Τόνισε επίσης ότι η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές κρητικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητήριου με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τους επιχειρηματίες της Κρήτης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr