Ο Άκης Πετρετζίκης μα φτιάχνει χοιρινό με λαχανικά στη γάστρα – Ζουμερό, νόστιμο & τέλειο για το Κυριακάτικο τραπέζι (βίντεο)

Δοκιμάστε το!

Μια απολαυστική και εύκολη εκδοχή για ζουμερό χοιρινό. Μαγειρέψτε το στη γάστρα με πατάτες baby, καρότα, πιπεριές και σέλερι και θα έχετε το τέλειο κυριακάτικο φαγητό!

Συστατικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό
  • 2 καρότα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 3 στικ σέλερι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 ντομάτες, μεγάλες

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα ρίγανης

Ας μαγειρέψουμε...

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το χοιρινό σε μεγάλα κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Κόβουμε τα καρότα σε μισοφέγγαρα και τα ρίχνουμε στο μπολ. 
  • Χοντροκόβουμε τις πιπεριές, το σέλερι και τα κρεμμύδια, και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  • Λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδου με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού και τις ρίχνουμε στο μπολ.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπολ. (Μπορούμε να αφήσουμε τις μικρές πατάτες ολόκληρες.)
  • Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να μαριναριστούν καλά.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει. 
  • Μεταφέρουμε το κρέας με τα λαχανικά στο τηγάνι σε 5 δόσεις, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά την κάθε δόση μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και μεταφέρουμε σε μια γάστρα. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το νερό, τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού.
  • Χοντροκόβουμε τις ντομάτες, τις ρίχνουμε στο τηγάνι, βράζουμε για 2-3 λεπτά και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τις ντομάτες με τη σάλτσα στη γάστρα, και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε με μια λαδόκολλα ώστε να εφάπτεται στο φαγητό και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  • Μεταφέρουμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για 2-2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr