Άκης Πετρετζίκης: Pancakes γλυκοπατάτας με φέτα & ντοματίνια – Ένα ελαφρύ brunch που θα σας φτιάξει την διάθεση!

Εύκολη και γρήγορη συνταγή!

Συστατικά

Για τα pancakes

  • 2 γλυκοπατάτες, μέτριες (για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. σάρκα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. γαλοπούλα, σε φέτες
  • 50 γρ. ρόκα
  • 100 γρ. φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις γλυκοπατάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
  • Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις γλυκοπατάτες απ’ όλες τις μεριές και τις τυλίγουμε μία-μία με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.
  • Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 με 11⁄2 ώρα (ανάλογα το μέγεθός τους).
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια όσο είναι ακόμα ζεστές, αφαιρούμε όλη τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. από τη σάρκα. Την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. να συνοδεύσουμε ένα πιάτο ή να την κάνουμε πουρέ).

Για τα pancakes

  • Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα 400 γρ. από τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες και τη σπάμε με ένα πιρούνι. 
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τους 2 κρόκους αβγών, τα 2 αβγά, τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά, και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
  • Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Συνολικά βάζουμε 4 κουταλιές, φροντίζοντας να έχουν απόσταση τα pancakes μεταξύ τους. 
  • Ψήνουμε τα pancakes για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε, και τα ψήνουμε για ακόμα 2 λεπτά ή για όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθούν.
  • Αφαιρούμε τα pancakes από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σκουπίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. 
  • Για τη σύνθεση
  • Βάζουμε τα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια, τη γαλοπούλα, τη ρόκα, και τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.

Διαβάστε ακόμα: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει σουφλέ τυριών: Μαστιχωτό, αφράτο & πεντανόστιμο!

Διαβάστε ακόμα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει στριφτή σπανακοτυρόπιτα! Τραγανή & γεμάτη μυρωδικά (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr