Άκης Πετρετζίκης: Pancakes γλυκοπατάτας με φέτα & ντοματίνια – Ένα ελαφρύ brunch που θα σας φτιάξει την διάθεση!
Εύκολη και γρήγορη συνταγή!
5 Δεκεμβρίου 2024 - 9:20 πμ
Συστατικά
Για τα pancakes
- 2 γλυκοπατάτες, μέτριες (για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. σάρκα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 2 αυγά, μεσαία
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. γαλοπούλα, σε φέτες
- 50 γρ. ρόκα
- 100 γρ. φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις γλυκοπατάτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις γλυκοπατάτες απ’ όλες τις μεριές και τις τυλίγουμε μία-μία με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.
- Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 με 11⁄2 ώρα (ανάλογα το μέγεθός τους).
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια όσο είναι ακόμα ζεστές, αφαιρούμε όλη τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. από τη σάρκα. Την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. να συνοδεύσουμε ένα πιάτο ή να την κάνουμε πουρέ).
Για τα pancakes
- Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα 400 γρ. από τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες και τη σπάμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
- Προσθέτουμε τους 2 κρόκους αβγών, τα 2 αβγά, τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά, και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
- Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Συνολικά βάζουμε 4 κουταλιές, φροντίζοντας να έχουν απόσταση τα pancakes μεταξύ τους.
- Ψήνουμε τα pancakes για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε, και τα ψήνουμε για ακόμα 2 λεπτά ή για όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθούν.
- Αφαιρούμε τα pancakes από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
- Για τη σύνθεση
- Βάζουμε τα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια, τη γαλοπούλα, τη ρόκα, και τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.
Διαβάστε ακόμα: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει σουφλέ τυριών: Μαστιχωτό, αφράτο & πεντανόστιμο!
Διαβάστε ακόμα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει στριφτή σπανακοτυρόπιτα! Τραγανή & γεμάτη μυρωδικά (βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
12 Δεκεμβρίου 2024
13 Δεκεμβρίου 2024