Τα ζευγάρια που υπερβαίνουν τις δυσκολίες μαζί, βγαίνουν από αυτές πιο δυνατά – Η δυαδική αντιμετώπιση θεμάτων θα σας ανανεώσει (φωτό)

Η διαδικασία διαχείρισης, αυτή συμβάλλει στην αίσθηση της συντροφικότητας!

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν την εξαντλητική ασθένεια, διαπιστώνοντας ότι οι σύντροφοι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μαζί είχαν λιγότερη ψυχολογική δυσφορία και καλύτερες σχέσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Rheumatology, εξέτασε τη δυαδική αντιμετώπιση: όταν ένα ζευγάρι επιδίδεται σε κοινή επίλυση προβλημάτων, σε κοινή συλλογή πληροφοριών ή σε ανταλλαγή συναισθημάτων και αμοιβαία δέσμευση, από την οπτική γωνία και των δύο συντρόφων, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 163 ζευγαριών.

Γράφει η ομάδα του PsychologyNow

«Η δυαδική αντιμετώπιση, η διαδικασία διαχείρισης που επιτελείται μεταξύ ζευγαριών που δοκιμάζονται από την ασθένεια του ενός συντρόφου, αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για την προσαρμογή στη νόσο και την ευημερία των ασθενών», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η δυαδική αντιμετώπιση συμβάλλει στην αίσθηση της συντροφικότητας, ενθαρρύνοντας τα ζευγάρια να αναπτύσσουν στρατηγικές ως μονάδα για να ανταποκρίνονται σε στρεσογόνα γεγονότα, και αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διαζυγίου. Η συνεργασία ως ζευγάρι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ασθένεια, ιδίως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα».

thumb

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των ιστών, προοδευτική παραμόρφωση και πόνο. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ΡΑ, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 456.000 Αυστραλών.

Παρόλο που η διαχείριση της ΡΑ έχει βελτιωθεί δραματικά λόγω των βιολογικών φαρμάκων, ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό σωματικό πόνο και δυσκαμψία και περίπου το 35% των ατόμων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν ψυχικές και συμπεριφορικές καταστάσεις, όπως διπολική διαταραχή, μανία και αγχώδη διαταραχή.

«Διαπιστώσαμε ότι η υποστηρικτική δυαδική αντιμετώπιση οδηγεί σε χαμηλότερη κατάθλιψη, άγχος και στρες για τους ασθενείς, καθώς και σε βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων. Αντίθετα, η αρνητική δυαδική αντιμετώπιση αυξάνει την ψυχολογική δυσφορία και μειώνει την ποιότητα της σχέσης και για τους δύο συντρόφους» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Για δεκαετίες, η εστίαση μας περιοριζόταν στη μείωση της δυσφορίας των ασθενών που σχετίζεται με την ασθένεια και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες υιοθέτησαν μια νέα προσέγγιση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ασθένεια σε έναν σύζυγο μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού και την ευημερία του άλλου συζύγου.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν την αμοιβαία φύση της δυαδικής αντιμετώπισης που συμβαίνει μεταξύ των ασθενών με ΡΑ και των συζύγων τους και αναδεικνύει ότι η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στη δυαδική αντιμετώπιση στη διαχείριση της νόσου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας και της ποιότητας της σχέσης των ζευγαριών», προσθέτουν.

Διαβάστε ακόμα: Η φτώχεια και η ψυχική υγεία συνδέονται αιτιωδώς – Η μία επηρεάζει την άλλη; - Υπάρχει τρόπος να απεμπλακούμε;

Διαβάστε ακόμα: Το χρόνιο στρες οδηγεί τον εγκέφαλο στη λαχτάρα για φαγητό παρηγοριάς – Έτσι χωρίς να το καταλάβουμε μπορεί να δημιουργηθεί μια διατροφική διαταραχή (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr