Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει μυρωδάτα Gingerbread brownies - Για μικρούς & μεγάλους (βίντεο)
Με frosting τυριού
Συστατικά
170 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. μελάσα, ή μέλι
2 αυγά, μεσαία
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1-2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1-2 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
βούτυρο, για το ταψί
κακάο, για το ταψί
Για το frosting
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα
sprinkles, ζάχαρης, πολύχρωμα
80 γρ. σάλτσα καραμέλας
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Σε ένα κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μελάσα, και χτυπάμε με το φτερό για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη σόδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
Σε ένα ταψί διαστάσεων 25x32 εκ. απλώνουμε λαδόκολλα, βούτυρο και κακάο.
Βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 18-20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το frosting
Σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το τυρί κρέμα, και χτυπάμε δυνατά με το φτερό για 1-2 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα κομμάτια του brownies.
Πασπαλίζουμε με τα διακοσμητικά κας κας, τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr