Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει πανσέτα στον φούρνο με γλυκοπατάτες - Ένα γιορτινό πιάτο, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι (βίντεο)
Θα γλείφετε τα δαχτυλά σας!
14 Δεκεμβρίου 2024 - 10:20 πμ
Συστατικά
- 2 κιλά πανσέτα, κομμάτι (με λίπος, χωρίς δέρμα)
- 15-20 γρ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
- 200 γρ. σάλτσα BBQ
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 300 γρ. νερό
- Για τις γλυκοπατάτες
- 1.300 γρ. γλυκοπατάτες
- 1 κ.γ. πάπρικα, προαιρετικά
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
φύλλα ρίγανης
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε την πανσέτα σε ένα ξύλο κοπής και τη χαράζουμε σταυρωτά σε διάφορα σημεία από την πλευρά του λίπους.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το σκόρδο και από τις 2 πλευρές και τα απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να εισχωρήσουν στις σχισμές.
- Μεταφέρουμε την πανσέτα σε ένα ταψί με τη μεριά του λίπους προς τα πάνω και αλείφουμε τη μισή BBQ sauce με τα χέρια μας ή με ένα πινέλο.
- Προσθέτουμε το κρασί και το νερό, και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες. (Μόλις περάσουν 2,5 ώρες ξεκινάμε τη διαδικασία για τις γλυκοπατάτες.)
- Κρατάμε τη φλούδα στις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε wedges και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
- Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι και το ελαιόλαδο, και αφήνουμε στην άκρη.
- Μόλις ολοκληρωθούν οι 3 ώρες ψησίματος αφαιρούμε την πανσέτα από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ το ζουμί.
- Αλείφουμε την υπόλοιπη BBQ sauce με ένα πινέλο και μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο μαζί με το ταψί που έχουμε βάλει τις γλυκοπατάτες.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200-210°C και ψήνουμε για ακόμα 15-30 λεπτά την πανσέτα και για 30 λεπτά τις γλυκοπατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και τα 2.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε την πανσέτα και τις γλυκοπατάτες σε μια πιατέλα.
- Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης.
Διαβάστε ακόμα: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει ριζότο με σπαράγγια: Μια συνταγή διαφορετική - Ο συνδυασμός γεύσεων θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
Διαβάστε ακόμα: Ντίνα Νικολάου: Κολοκύθα γεμιστή με κριθαράκι λαχανικών και σπανάκι- Χορταστική, πεντανόστιμη, σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
10 Δεκεμβρίου 2024
12 Δεκεμβρίου 2024