Σοκαριστικά βίντεο: Δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα σε κελιά-φέρετρα φυλακών του Άσαντ - Ούτε στον Μεσαίωνα δεν βασάνιζαν έτσι τους ανθρώπους, προσοχή σκληρές εικόνες
Φρίκη από τις θηριωδίες του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ
Σοκαριστικά είναι τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν μπει στη φυλακή-κολαστήριο του Μπασάρ Αλ Άσαντ, Σεντνάγια.
Στοιβαγμένες σωροί σε σακούλες μέσα σε κελιά αποκαλύπτουν τα φρικιαστικά βασανιστήρια και τους μαζικούς θανάτους του Συριακού καθεστώτος.
Με την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, οι ισλαμιστές αντάρτες απελευθέρωσαν χιλιάδες κρατούμενους και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε σοκαρισμένος καθώς μεταδίδονταν οι πρώτες εικόνες από τις διαβόητες φυλακές.
Κάτω από ένα συγκρότημα που είχε κατασκευαστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας, τα κελιά δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα 180 εκατοστά και σε πλάτος τα 120. Έμοιαζαν με μεγάλα φέρετρα που για κάποιους έγιναν πραγματικότητα, γράφει το SkyNews.
H μαρτυρία του ανταποκριτή Στιούαρντ Ράμσεϊ κόβει όμως την ανάσα.
«Κατεβήκαμε μέσα στο σκοτάδι, πατώντας πάνω σε σπασμένα τζάμια, από τρεις ορόφους απότομων σκαλοπατιών. Μπορούσα να διακρίνω κάποια γραφεία με τον φακό μου, και στο τέλος του διαδρόμου μια σειρά από μεγάλες μεταλλικές πύλες».
Διαβάστε ακόμα: Συγκλονιστικό βίντεο: Κρατούμενος απελευθερώνεται από φυλακή-κολαστήριο του Άσαντ - «Θεέ μου υπάρχει φως»: Ζούσε σε μπουντρούμι επί 3 μήνες
Κελιά - φέρετρα
«Ακολουθούσαμε έναν ισλαμιστή αντάρτη κάτω από ένα συγκρότημα που είχε χτιστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας, στην καρδιά της πόλης Χομς».
«Μας οδήγησε προς τα κελιά όπου άγνωστος αριθμός κρατουμένων κρατούνταν, βασανίζονταν, μεταφέρονταν σε άλλες φυλακές ή απλώς δολοφονούνταν εκεί που βρίσκονταν. Καθώς ακολουθούσα τον αντάρτη στρατιώτη, Αμπού Φιράς, μου είπε ότι εγκατέλειψε τον συριακό στρατό εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχε δει σε κελιά όπως αυτά».
Συνεχίζει: «Στο απόλυτο σκοτάδι, περπατήσαμε μέσα από την πτέρυγα των κελιών - έναν απόκοσμο, στενό διάδρομο, περνώντας από ανοιχτές πόρτες κελιών, μερικές από τις οποίες είχαν ακόμα λουκέτα».
«Κοίταξα μέσα, τα κελιά δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα 180 εκατοστά και σε πλάτος τα 120. Έμοιαζαν με μεγάλα φέρετρα, κάτι που για πολλούς θα γινόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι κρατούνταν εδώ για χρόνια. Καθώς περνούσαμε από τα κελιά, είδαμε τα απομεινάρια πενιχρών ποσοτήτων φαγητού: ένα κομμάτι ψωμί και μια κάπως αραιή σούπα».
«Τους τάιζαν μόνο για να παραμένουν ζωντανοί για ανάκριση»
«"Τους σκότωναν εδώ", μου είπε ο Αμπού Φιράς, "οι κρατούμενοι τρέφονταν, αλλά μόνο για να τους κρατήσουν ζωντανούς". "Δεν τους έδιναν φαγητό επειδή τους νοιάζονται, το έκαναν για να προσπαθήσουν να πάρουν πληροφορίες", είπε. "Δηλαδή τους κρατούν ζωντανούς, για να μπορούν να τους ανακρίνουν;" Του ζήτησα να το επιβεβαιώσει. "Ναι, και μόλις τελείωναν την έρευνα, τους μετέφεραν κάπου αλλού ή τους σκότωναν εδώ"».
«Το καθεστώς δολοφονούσε τους ανθρώπους εδώ μόλις έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν να μάθει - μπορεί να μην έβγαζαν τίποτα από τους κρατούμενους, αλλά και πάλι τους σκότωναν. Στη Χομς, η τυχαία κράτηση ήταν συνεχής και κανείς δεν ήταν ασφαλής. Με κάλεσαν να κοιτάξω το όνομα μιας γυναίκας "Fatima" χαραγμένο στην πόρτα ενός κελιού. Εδώ δεν κρατούνταν μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά».
«''Ήταν διαδηλωτές, ίσως περνούσαν τυχαία από έναν δρόμο και υπήρχε μια διαμαρτυρία'', εξήγησε ο Φιράς. Οι άνθρωποι απομακρύνονταν από τους δρόμους για οποιονδήποτε λόγο. Πολλοί από αυτούς που μεταφέρθηκαν σε αυτό το μέρος κατηγορήθηκαν, όπως τους είπαν, για τρομοκρατία - μια ευρεία κατηγορία που μπορούσε να φορτωθεί ο καθένας επειδή δεν συμπαθούσε την κυβέρνηση».
Διαβάστε ακόμα: Άσμα αλ Άσαντ: Δεν είναι ευπρόσδεκτη πλέον στην Αγγλία - Εκεί σπούδασε, έχει βρετανική υπηκοότητα
«Ακόμα και στον Μεσαίωνα δεν βασάνιζαν τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο».
Δύσκολα μπορεί να κοιτάξει κανείς τα μωλωπισμένα και δαρμένα πτώματα μέσα στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Mujtahid στη Συρία. «Πρόκειται για απτές αποδείξεις του βάναυσου καθεστώτος του ανατραπέντος Σύρου δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ», γράφει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό CNN.
Πλήθη απελπισμένων ανθρώπων περιμένουν να τα δουν, ελπίζοντας επιτέλους σε μια απάντηση για το τι συνέβη σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. «Πού είναι;» ικετεύει μια γυναίκα. «Η μητέρα μου αγνοείται εδώ και 14 χρόνια, πού είναι; Πού είναι ο αδελφός μου, πού είναι ο σύζυγός μου, πού είναι;».
Τα 35 περίπου πτώματα βρέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, λίγες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος. Πιστεύεται ότι είναι από τα τελευταία θύματα του Άσαντ. Ένας άνδρας δείχνει τα κουρελιασμένα ρούχα τους και υποδηλώνει ότι ήταν κρατούμενοι στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια.
Τα πτώματα αναγνωρίζονται μόνο με βάση τον αριθμό τους μέσα στο νεκροτομείο. Αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος, οπότε έχει δημιουργηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος έξω, όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες, χρησιμοποιώντας τους φακούς των κινητών τους για να κοιτάξουν τα πρόσωπα των νεκρών, ψάχνοντας χαρακτηριστικά που ίσως αναγνωρίσουν.
Βλέπουν όμως τις φρικτές πληγές που φαίνεται να προέρχονται από βασανιστήρια. Μια γυναίκα που ψάχνει ανάμεσα στα πτώματα ξερνάει, καθώς φεύγει από το νεκροτομείο.
Ο Dr. Ahmed Abdullah, υπάλληλος στο νεκροτομείο, καταδικάζει τους ανθρώπους που άφησαν αυτά τα σημάδια, κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ. «Αυτό είναι το έγκλημα του καθεστώτος, ο τρόπος με τον οποίο βασάνισαν τους ανθρώπους», λέει στο CNN. «Ακόμα και στον Μεσαίωνα δεν βασάνιζαν τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο».
Ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία την Κυριακή μετά την αστραπιαία προέλαση των ομάδων ανταρτών της Συρίας και η οργή του πληθυσμού εναντίον του είναι αισθητή. Μια γυναίκα, η οποία λέει ότι ο μοναχογιός της απήχθη από το καθεστώς πριν από 12 χρόνια, φωνάζει: «Ζητώ από τον Αλλάχ να τον κάψει, αυτόν και τους γιους του. Ελπίζω να καεί, όπως έκαψε την καρδιά μου».
Για πολύ καιρό δεν υπήρχαν καθόλου διαθέσιμες πληροφορίες για τις οικογένειες σχετικά με τους αγνοούμενους αγαπημένους τους. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το νεκροτομείο θέλουν απλώς απαντήσεις, ακόμα και με τη μορφή ενός πτώματος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr