Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Εύκολα ζαμπονοτυροπιτάκια στο air fryer - Λιώνουν στο στόμα!

Απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, πλάστε τη ζύμη σε μπαλάκια!

Συστατικά

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
1 αυγό, μεσαίο
2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
150 γρ. γκούντα, κομμάτι 
150 γρ. ζαμπόν, φέτες
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. σουσάμι

Για το σερβίρισμα

κέτσαπ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αυγό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
-Κόβουμε το γκούντα σε κυβάκια, χοντροκόβουμε το ζαμπόν και τα ρίχνουμε στο μπολ. 
-Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
-Φοράμε γάντια, ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη και την κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια των 70 γρ. 
-Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο, τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί. 
-Αλείφουμε με ένα πινέλο τα πιτάκια με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και αλείφουμε ή ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο. 
-Μεταφέρουμε τα μισά στον κάδο της φριτέζας αέρος και ψήνουμε στους 160°C για 18  λεπτά. 
-Επαναλαμβάνουμε για τα άλλα μισά και σερβίρουμε με κέτσαπ.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr