Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει light μουσακά με μπεσαμέλ γιαουρτιού! – Απολαύστε τον, χωρίς ενοχές (βίντεο)
Δοκιμάστε τον!
19 Ιανουαρίου 2025 - 10:21 πμ
Συστατικά
Για τα λαχανικά
- 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
- 600 γρ. κολοκυθάκια
- 600 γρ. μελιτζάνες
- 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
- 2 καρότα
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 600 γρ. γάλα ελαφρύ
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 100 γρ. τυρί light, τριμμένο
- 2 κρόκους, από μεσαία αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- φύλλα βασιλικού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαχανικά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
- Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ταψί διαστάσεων 28x36 εκ., το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ.
- Ρίχνουμε 1-1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε 2-3 δόσεις και ψήνουμε για 3-4 λεπτά και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τα κολοκυθάκια.
- Κόβουμε και τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και τις μεταφέρουμε και αυτές στο μπολ.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε και αυτές σε δόσεις στο τηγάνι και ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε και τις μελιτζάνες στο ταψί με τα κολοκυθάκια και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
- Τρίβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο, σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο.
- Φοράμε γάντια, ρίχνουμε τον κιμά σε μεγάλα κομμάτια και αφήνουμε χωρίς να ανακατέψουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να πάρει χρώμα από τη μία πλευρά.
- Γυρνάμε τον κιμά από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το θυμάρι, το κύμινο, την κανέλα, τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να βράσει καλά ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε τον κιμά με μια κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι από το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να βράσει το μείγμα και να έχουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τους κρόκους, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ξανά.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Απλώνουμε καλά τις πατάτες στο ταψί που τις ψήσαμε τη μία δίπλα στην άλλη ώστε να καλύψουν όλη τη βάση. (Αν χρειαστεί, μπορούμε να κόψουμε κάποιες από τις πατάτες στη μέση για να καλυφθούν όλα τα κενά.)
- Τοποθετούμε πρώτα τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τις μελιτζάνες από πάνω με τον ίδιο τρόπο δημιουργώντας συνολικά 3 στρώσεις από λαχανικά.
- Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και τον απλώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε από πάνω την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 30-60 λεπτά.
- Κόβουμε τον μουσακά σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Διαβάστε ακόμα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Εύκολα ζαμπονοτυροπιτάκια στο air fryer - Λιώνουν στο στόμα!
Διαβάστε ακόμα: O Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει: 6 απίθανες σούπες που θα λατρέψετε - Ότι πρέπει για αυτόν τον καιρό!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
15 Ιανουαρίου 2025