Καμπανάκι κινδύνου για τη Σαντορίνη - Παπαζάχος: «Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση ηρεμίας, μία έκρηξη είναι πιθανή» - Γκανάς: «Η καλντέρα ανυψώθηκε 4 εκατ.» (βίντεο)

Περισσότεροι από 15.300 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στην περιοχή της Σαντορίνης

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση ηρεμίας, μία έκρηξη είναι πάντα πιθανή.

«Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ξανά στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου, μία περιοχή που έχει διεγερθεί περίπου στα 25 χιλιόμετρα» είπε μιλώντας στον Ant1 ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».

Σχετικά για το ποια θα είναι η εξέλιξη υπογράμμισε πως: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό, όμως η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά. Σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι περιορισμένες».

Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη που εκφράζονται όλες αυτές τις ημέρες ο ίδιος δήλωσε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά» ενώ συμπλήρωσε πως μία ηφαιστειακή έκρηξη είναι πάντα πιθανή, καθώς έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας. «Συνήθως τα πιο πολλά ηφαίστεια που ξυπνάνε επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας, όμως, επειδή μία έκρηξη είναι πάντα πιθανή, έχει κάποιες πιθανότητες να συμβεί παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο καθηγητής.
 


Διαβάστε ακόμα: Άκης Τσελέντης: Μπορεί να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και ποια η πιθανότητα για τσουνάμι

Η Καλντέρα ανυψώθηκε 4 εκατοστά

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς μετά τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το εύρημα «ανησυχητικό», καθώς κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί και το 2011 χωρίς να υπάρξει κάποια έκρηξη.

Μιλώντας στον Alpha, σημείωσε ακόμη: «Έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς Ανατολάς και προς Δυσμάς. Είναι αποτέλεσμα της διέγερσης, δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα, γιατί παρατηρήθηκε και το 2011, χωρίς να υπάρχει κάποια έκρηξη. Όμως είναι σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε».

Η δήλωση Γκανά (04:50):



Περισσότεροι από 15.300 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου

Πάνω από 15.300 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2,5, 13 σεισμούς Μ³4,0 και 4 σεισμούς Μ³4,5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5,2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4,0 και 4 με Μ≥4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4,8.

Σημειώνεται, επίσης, ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5,0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5,5 χλμ. νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για τη 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr