Σε ποιο υπέροχο παραλιακό χωριό εμπνεύστηκε ο Καζαντζάκης τον Αλέξη Ζορμπά και έκανε διακοπές με τον Άγγελο Σικελιανό & την Κυβέλη; Δεν είναι στην Κρήτη....
Πρόκειται για ένα νεόδμητο χωριουδάκι που εξελίχθηκε με γρήγορο ρυθμό σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο.
Στη Στούπα, τη... νεράιδα του Μεσσηνιακού!
Πρόκειται για ένα νεόδμητο χωριουδάκι που εξελίχθηκε με γρήγορο ρυθμό σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο.
Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός ,από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε Στούπα από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα.
Οι δυο γραφικές , ρηχές ,αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες με τα διαυγέστατα νερά ,έλκουν επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου. Η ποικιλία του τοπίου μοναδική . Κοσμήματα ,αληθινά δώρα της φύσης , τα ποταμάκια, οι γλυφάδες , οι απίθανες σπηλιές , τα λιμανάκια. τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου . Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις . Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.
Ιδιαιτέρως το πανέμορφο ακρογιάλι της Καλογριάς έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου διότι το 1917 έζησαν εκεί ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς .Εκεί γνωρίστηκαν καλά , έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το μοναδικό αριστούργημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη βρέθηκαν στο μοναδικό παρθένο ακρογιάλι ,εκτός από την γυναίκα του την Γαλάτεια Καζαντζάκη ,ο Άγγελος Σικελιανός με την γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σιγά-σιγά την Στούπα .Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια .Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς.
Αναφορά για το κάστρο του Λεύκτρου έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία.
Πηγή: messinianmani.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr