Σαντορίνη σεισμοί: Οι κάτοικοι ξύπνησαν από τα 4,5 και 4,2 Ρίχτερ - Παπανικολάου: «Και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα» - Περισσότερες από 19.200 δονήσεις σε 20 μέρες (βίντεο)

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη Σαντορίνη

Με δύο δυνατές σεισμικές δονήσεις πέρασε το βράδυ για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μετά από τρεις ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν αντίστοιχα τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες βράδυ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Στη 01:08 καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.

Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: «Θα ξαναέχουμε σεισμούς, η σμηνοσειρά αργεί να σβήσει» λέει ο καθηγητής Σκορδίλης - Η ενέργεια όλων δονήσεων έως τώρα αντιστοιχεί σε 6,1 Ρίχτερ (βίντεο)

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 19.200 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Η πηγή αυτή έκανε λόγο χθες Κυριακή για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Παπανικολάου: «Και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα»

Μπορεί να πάμε και στο 5 και στο 5,3 είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι ευχάριστο να έχουμε ύφεση και ίσως να σημαίνει ότι πάμε σε μια σταδιακή εκτόνωση όμως φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Θα φανεί μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα μας δείξουν που πηγαίνουμε. Σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5 ρίχτερ είναι πιθανό να συνεχίσουν».

Όπως υποστήριξε ο καθηγητής σεισμολογίας Δημήτρης Παπανικολάου «και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα και κάποιοι συνάδερφοι δημιουργούν πρόβλημα. Όσα έχουν αναφερθεί είναι σενάρια και μάλιστα ακραία».

Σχετικά με την παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί σε μέρη της Καλντέρας στη Σαντορίνη λόγω κάποιων σεισμών της τάξεως των 3 Ρρίχτερ ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Όπως εξήγησε οι ηφαιστειογενείς σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3,5 συνεπώς δεν μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες ζημιές.


Διαβάστε ακόμα: Καμπανάκι κινδύνου για τη Σαντορίνη - Παπαζάχος: «Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση ηρεμίας, μία έκρηξη είναι πιθανή» - Γκανάς: «Η καλντέρα ανυψώθηκε 4 εκατ.» (βίντεο)

Περισσότεροι από 19.200 σεισμοί έως και τις 14 Φεβρουαρίου 

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 19.200 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για την σεισμικότητα στην περιοχή των Κυκλάδων. Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού - Παραμένουν ως έχουν τα προληπτικά μέτρα

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν άνω των 16.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0. Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με ~100 να έχουν μέγεθος Μ ≥ 2.5, 3 σεισμούς με Μ ≥ 4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ ≥ 4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=4.1. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 15η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M ≥ 4.0, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3.9.

Συνεχίζεται μια σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ ~20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ευελπίδου Nίκη - Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Διαβάστε ακόμα: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν πάλι τη Σαντορίνη - Παπαζάχος: 1.100 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ, τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι - Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr