Επίδομα παιδιών-Α21: Τα νέα ποσά, οι κλίμακες, οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις
Το οικογενειακό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2023 κριτήριο για τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για την υποβολή αιτήσεων, ανοίγει το Σάββατο 1η Μαρτίου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 14 Μαρτίου και ώρα 18.00.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2025 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2023.
Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024.
Οι προϋποθέσεις
Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.
Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:
- τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
- η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.
Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Ποια επιδόματα αυξάνονται
Οι αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα θα είναι σημαντικές για όσους βεβαίως δεν τα χάσουν από την αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης.
Ειδικότερα, στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) ανεβαίνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.
Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Σε ότι αφορά το επίδομα τέκνων Α21, οι δικαιούχοι που ανήκουν στην 1η κλίμακα θα δουν να αυξάνεται στα 75 ευρώ (στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα), ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο θα λαμβάνουν 45 ευρώ ανά τέκνο (και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα).
Πάντως, για να καθοριστεί ο δικαιούχος του εκάστοτε επιδόματος, για πρώτη φορά θεσπίζονται «κόφτες»: Όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος παιδιού καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά αξία ακίνητης περιουσίας στα 220.000 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει σε ΙΧ πάνω από 1.600 κυβικά (ίσως και μεγαλύτερου κυβισμού) συνυπολογιζόμενης της παλαιότητας, αλλά και του αριθμού των τέκνων.
Πως θα λειτουργεί το νέο Εθνικό Μητρώο
Στην αλλαγή σκηνικού που συντελείται για τη χορήγηση των επιδομάτων θα συμβάλλει εκτός από τη θέσπιση περισσότερων κριτηρίων για τη χορήγηση των διαφόρων οικονομικών ενισχύσεων και η δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων» στο οποίο θα εγγράφονται όλοι όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις. Το σχέδιο αυτό είναι στα «σκαριά» από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στόχος είναι -κατά την Κυβέρνηση- να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται ποιος παίρνει και τι, ώστε να υπάρχει μια συνολική εποπτεία και μια εκλογίκευση των επιδομάτων.
Όποιος συνολικά λαμβάνει από διάφορες πηγές επιδόματα που ξεπερνούν κάποιο συγκεκριμένο ύψος (πχ αυτό του κατώτατου μισθού) θα τα βλέπει να «ψαλιδίζονται».
Ανάλογο κεντρικό μητρώο επιδομάτων υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία και μέσω αυτού θα επιδιωχθεί μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για επιδόματα όπως το θέρμανσης ώστε να διαπιστώνεται ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr