Σήμερα τρώμε και τα παντζάρια στην ώρα τους σαλάτα ή άλειμμα συνοδεύουν τέλεια την σκορδαλιά μας και δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας‏!

Η πιο εντυπωσιακή ρίζα, εξαιτίας του κατακόκκινου χρώματος που δίνει ζωντάνια στο τραπέζι και στα φαγητά που συμμετέχει. Το συνηθίζουμε κυρίως βρασμένο με λαδόξυδο, στην πιο απλή μορφή του. Όμως, μπορεί να δώσει και πιο περίπλοκα εδέσματα: σαλάτες σε συνδυασμό με ωμά χόρτα σαν το σπανάκι και τη ρόκα (εκτός από τα νόστιμα δικά του που τρώγονται βρασμένα), με φρούτα σαν το πορτοκάλι, με ξηρούς καρπούς σαν το καρύδι και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Η πιο εντυπωσιακή ρίζα, εξαιτίας του κατακόκκινου χρώματος που δίνει ζωντάνια στο τραπέζι και στα φαγητά που συμμετέχει. Το συνηθίζουμε κυρίως βρασμένο με λαδόξυδο, στην πιο απλή μορφή του. Όμως, μπορεί να δώσει και πιο περίπλοκα εδέσματα: σαλάτες σε συνδυασμό με ωμά χόρτα σαν το σπανάκι και τη ρόκα (εκτός από τα νόστιμα δικά του που τρώγονται βρασμένα), με φρούτα σαν το πορτοκάλι, με ξηρούς καρπούς σαν το καρύδι και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Στην ανατολική Ευρώπη το συνηθίζουν σε σούπες, στη Βόρεια Αφρική (απ' όπου και κατάγεται όπως φαίνεται) συνδυάζεται με μπαχαρικά σαν το κύμινο και το ξερό κόλιαντρο αλλά γίνεται και άλειμμα-ντιπ που τρώγεται με πιτούλες. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σκορδαλιά και να της δώσουμε χρώμα και νοστιμιά. Του πάνε πολύ το σκόρδο, τα μυρωδικά σαν τον μαϊντανό, το φρέσκο κόλιαντρο και τον δυόσμο, το ξύδι. Θα φτιάξετε μ' αυτό νοστιμότατα ντιπ και, βέβαια, θα το συνδυάσετε με τηγανητά ψάρια -και όλα τα τηγανητά- σε σαλάτα ή σκορδαλιά. Αν και οι περισσότεροι το βράζουν, το νοστιμότερο παντζάρι είναι το ψημμένο στο φούρνο. Πρέπει προηγουμένως να πλυθεί καλά και κατόπιν να τυλιχτεί χαλαρά με αλουμινόχαρτο ακαθάριστο. Η φλούδα βγαίνει εύκολα μετά και η ρίζα έχει διατηρήσει μια βαθειά νοστιμιά.  Το παντζάρι συνοδεύει τέλεια τον τηγανητό μπακαλιάρο, σε συνδυασμούς με σκόρδο. Περιττό να πούμε ότι τα έτοιμα, βρασμένα παντζάρια που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία, μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, δεν έχουν όμως τη νοστιμιά των φρέσκων, αναφέρει το athinorama.gr

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, πορτοκάλι και σπανάκι

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, πορτοκάλι και σπανάκι

υλικά για 6-8 άτομα 1500 γρ. παντζάρια (διαλέγουμε όσο γίνεται ισομεγέθη)
5 πορτοκάλια όχι γλυκά (αν υπάρχουν σανγκουίνια, προτιμήστε τα)
1 ματσάκι άγρια ρόκα
250 γρ. σπανάκι baby ή πολύ τρυφερό, καθαρισμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κ.σ. ξίδι λευκό 
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη βινεγκρέτ:
2 μικρά πορτοκάλια (προτιμήστε σανγκουίνια αν υπάρχουν)
3 κ.σ. ξίδι λευκό
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Αφαιρούμε τα χόρτα από τα παντζάρια και τα πλένουμε καλά χωρίς να τα καθαρίσουμε. Τα σκουπίζουμε, τα λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε. Τα κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο λίγα λίγα (πχ ανά τρία) και τα βάζουμε στο φούρνο επάνω σε ταψάκι, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το μαχαίρι -υπολογίστε 1 ώρα και περισσότερο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε μικρές φέτες (6-8 κάθε παντζάρι) και τα ραντίζουμε με το ξίδι. Τα σκεπάζουμε σ' ένα σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα ή περισσότερο. Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα πορτοκάλια με κοφτερό μαχαιράκι σε βάθος, αφαιρώντας και τη λευκή φλούδα. Τα κόβουμε οριζόντια σε φέτες μισού εκατοστού και τις κρατάμε χωριστά σε βαθύ σκεύος. Πριν το σερβίρισμα τις κόβουμε σε 4 κομματάκια την καθεμία. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη ρόκα και το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια. Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ στύβουμε τα πορτοκάλια και χτυπάμε το χυμό τους με το ελαιόλαδο και το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο ή ξίδι αν θέλουμε. Σε μεγάλη, απλωτή σαλατιέρα τακτοποιούμε τα σαλατικά και τα ραντίζουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας καλά. Ανακατεύουμε τα παντζάρια με τα πορτοκάλια και τα τακτοποιούμε επάνω από τα σαλατικά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ και αφήνουμε τη σαλάτα να μείνει 15' πριν σερβίρουμε. 

Ντιπ παντζαριού με γιαούρτι και μπαχαρικά

Ντιπ παντζαριού με γιαούρτι και μπαχαρικά

υλικά 4 μεγάλα παντζάρια
2/3 από κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
6 σκ. σκόρδο ακαθάριστες
1 κ.γ. κοφτό κύμινο σε σπόρους
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους 
1/2 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα τυλίγουμε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο (αν είναι μικρότερα τα τυλίγουμε δυο δυο). Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι (περ. 1 ώρα). Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τις σκελίδες του σκόρδου και τις βάζουμε στο φούρνο τα τελευταία 15'. Αφήνουμε τα παντζάρια να μισοκρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Λαδώνουμε ελάχιστα ένα μικρό τηγανάκι και σωτάρουμε τους σπόρους του κίμινου και του κόλιαντρου μέχρι να μυρίσουν. Τους βάζουμε κατόπιν στο μούλτι και τους τρίβουμε σε σκόνη. Κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά, το λεμόνι, τη σάρκα από τα ψημένα σκόρδα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ πατώντας 3-4 φορές, ώστε να γίνουν ένας πολτός με πολύ μικρά κομματάκια μέσα.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση όπως μας αρέσει (π.χ. προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι). Βάζουμε το ντιπ σε μεγάλο μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια με 2 κ.σ. καλό ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε το φυστίκι και το ρίχνουμε από πάνω.  

Παντζαροσαλάτα με καρύδια

Παντζαροσαλάτα με καρύδια

υλικά 500 γρ. παντζάρια (ζυγισμένα χωρίς τα χόρτα)
2 σκ.σκόρδο τριμμένες
3/4 φλ. τσ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. εκλεκτό ξίδι
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο και πλένουμε καλά τα παντζάρια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Σ' ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το ξίδι, το κύμινο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα παντζάρια στο φούρνο και όταν μαλακώσουν τα βγάζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τα παντζάρια με τα μισά καρύδια, τον μισό μαϊντανό, τον κόλιαντρο και τη σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Τακτοποιούμε τη σαλάτα και ρίχνουμε επάνω τα υπόλοιπα καρύδια και τον μαϊντανό που κρατήσαμε.
σημ. μπορούμε να βράσουμε τα παντζάρια, αλλά δεν θα είναι εξίσου νόστιμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr