Σλόμο Βενέτσια: Ο Ιταλός Εβραίος από την Θεσσαλονίκη έφυγε από την ζωή στα 89 του
Σεφαρδίτης Εβραίος , γεννημένος στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας στις 29 Δεκεμβρίου του 1923, έμεινε εκεί μέχρι το 1944 όταν και οι ναζί που είχαν καταλάβει την Ελλάδα τον μετέφεραν μαζί με την μητέρα του και τις τρεις αδερφές του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ένα από τα τελευταία μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα έφυγε την Δευτέρα από την ζωή. Ο λόγος για τον 89χρονο Σλόμο Βενέτσια ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη.
Σεφαρδίτης Εβραίος , γεννημένος στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας στις 29 Δεκεμβρίου του 1923, έμεινε εκεί μέχρι το 1944 όταν και οι ναζί που είχαν καταλάβει την Ελλάδα τον μετέφεραν μαζί με την μητέρα του και τις τρεις αδερφές του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο Σλόμο Βενέτσια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν θέλησε να μιλήσει για τις εμπειρίες του κατά την διάρκεια της παραμονής του στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 1992 όταν και βλέποντας ορισμένους ιστορικούς να αμφισβητούν την ιστορικότητα του Ολοκαυτώματος, ο Σλόμο αποφάσισε να καταθέσει τις μαρτυρίες του.
Χωρίς να διστάσει παρά τις οδυνηρές αναμνήσεις ο Βενέτσια εξιστόρησε τα όσα έζησε στους φούρνους αποτέφρωσης και την αναγκαστική εργασία σε αυτούς, τις θηριωδίες των ναζί, το σoκ από την χάραξη του αριθμού 182727 στο χέρι του, μέχρι και για την περισυλλογή των γυναικείων μαλλιών από τους φούρνους τα οποία και επαναχρησιμοποιούντο.
Ο Τύπος τον αποκαλεί ως τον «Ιταλό Εβραίο από την Θεσσαλονίκη». Ο Σλόμο Βενέτσια είχε στο παρελθόν πολλές φορές συνοδεύσει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, σχολεία της Ρώμης όπου και διηγήθηκε στους μαθητές τα όσα έζησε. Χαρακτηριστικό είναι πως περιέγραφε μόνο τις δικές του εμπειρίες και όχι όλα όσα άκουσε από τρίτους.
«Δεν πάω στην συναγωγή, δεν είμαι θρησκευόμενος. Μέσα στα στρατόπεδα, ψάξαμε τον Θεό, αλλά δεν τον βρήκαμε. Η απάντηση για το αν ο Θεός υπάρχει ή όχι, βρίσκεται μέσα μας», συνήθιζε να λέει ο Βενέτσια.
Είχε γράψει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Sonderkommando Auschwitz» η οποία μεταφράστηκε και σε 24 γλώσσες. Μάλιστα του ζητήθηκε και βοήθησε τον Ρομπέρτο Μπενίνι κατά την συγγραφή του σεναρίου του έργου «Η ζωή είναι ωραία».
Ο Σλόμο Βενέτσια επισκεπτόταν αρκετά συχνά το κατάστημα τουριστικών ενθυμίων της συζύγου του δίπλα στην πασίγνωστη Φοντάνα Ντι Τρέβι. «Μας βοήθησε να καταλάβουμε, με την δυνατή μαρτυρία του, πώς η Ευρώπη, μπορεί να αποφύγει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος», λένε οι σχολιαστές αναφερόμενοι σε αυτόν.
Το απόγευμα της Τρίτης οι Ρωμαίοι θα του πουν το ύστατο χαίρε σε μια μη θρησκευτική τελετή έξω από την συναγωγή της ιταλικής πρωτεύουσας.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr