Παντζανέλα με φέτα: Ελληνοϊταλική σαλάτα για να κάνουμε τη διαφορά που θα σας ξετρελάνει!
Η ιταλική «ψωμένια» σαλάτα συναντά το εθνικό μας τυρί.
Η ιταλική «ψωμένια» σαλάτα συναντά το εθνικό μας τυρί.
Από το gastronomos.gr
Υλικά
3 ώριμες ντομάτες
10 - 12 φυλλαράκια φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού, χοντροκομμένα (την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν)
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο Άλτις «παραδοσιακό»
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
150 γρ. φέτα (προτιμότερο μαλακιά), σε μικρά κομμάτια
ελάχιστες σταγόνες ξίδι βαλσαμικό
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κρουτόν
4 φέτες λευκό σταρένιο ψωμί, με την κόρα
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις «παραδοσιακό»
λίγο ξύσμα λεμονιού
λίγη γλυκιά πάπρικα
αλατι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 30΄
Διαδικασία
Κρουτόν: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Κόβουμε το ψωμί με το χέρι σε μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ψωμί και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να χρυσίσει. Στο τελευταίο ανακάτεμα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το ξύσμα λεμονιού. Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν κάπως τα κρουτόν και να γίνουν τραγανά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι και να κρυώσουν.
Σαλάτα: Στο μεταξύ, κόβουμε τις ντομάτες καταπώς μας αρέσει (σε φέτες, σε μέτριους ή μικρούς κύβους). Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε, προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα λεμονιού και το ξίδι και τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά. Την ώρα του σερβιρίσματος, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη φέτα, το βασιλικό και το κρουτόν. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr