Αποκλειστικό: Η Ζέτα Μακρυπούλια φωτογραφίζεται στη Μάνη, στον ιστορικό πύργο Μαυρομιχάλη - Ο απόγονος των Μαυρομιχαλαίων, μιλάει στο eirinika.gr για τον θαυμάσιο πύργο - κατάλυμα

Ο Πύργος Μαυρομιχάλη, δεν υπόσχεται απλά, αλλά... υλοποιεί το όνειρο της διαμονής σε ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα απαράμιλλης καλαισθησίας, ακριβώς πάνω στο κύμα. Σε μια θέση... στρατηγική, στο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς Λιμένι της Λακωνικής Μάνης, η ομορφιά συναντά την παράδοση στον πρόσφατα αναστηλωμένο πύργο, ο οποίος φέρει την ηρωική ονομασία «Μαυρομιχάλη», όπως ακριβώς και ο ιδιοκτήτης του, Σάκης Μαυρομιχάλης, ο οποίος είναι απόγονος των θρυλικών Μαυρομιχαλαίων.

Ο Πύργος Μαυρομιχάλη, δεν υπόσχεται απλά, αλλά... υλοποιεί το όνειρο της διαμονής σε ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα απαράμιλλης καλαισθησίας, ακριβώς πάνω στο κύμα. Σε μια θέση... στρατηγική, στο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς Λιμένι της Λακωνικής Μάνης, η ομορφιά συναντά την παράδοση στον πρόσφατα αναστηλωμένο πύργο, ο οποίος φέρει την ηρωική ονομασία «Μαυρομιχάλη», όπως ακριβώς και ο ιδιοκτήτης του, Σάκης Μαυρομιχάλης, ο οποίος είναι απόγονος των θρυλικών Μαυρομιχαλαίων. Η φιλοξενία της σύγχρονης οικογένειας Μαυρομιχάλη, το δέος που βιώνει κανείς στον διατηρητέο πύργο, ο οποίος έχει μια τόσο λαμπρή ιστορία, αλλά και οι ανέσεις που παρέχονται στον επισκέπτη, κάνουν το ξενοδοχείο έναν must προορισμό, για οποιονδήποτε πατήσει την περήφανη γη της Μάνης. Το eirinika.gr, συνάντησε τον Σάκη Μαυρομιχάλη, ο οποίος μας μίλησε για το ιστορικό κτήριο, τις παροχές που προσφέρονται στους πελάτες αλλά και για το πώς τον κάνει να νιώθει η «κληρονομιά» του ηρωικού ονόματός του. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

********

Χάρης Αποστολόπουλος: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία αυτού του θρυλικού πύργου. Ποιο ρόλο διαδραμάτισε και ως τι χρησίμευσε κατά τα επαναστατικά αλλά και τα προεπαναστατικά χρόνια;

Σάκης Μαυρομιχάλης: Ο πύργος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος  με την οικογένεια Μαυρομιχάλη. Ανέκαθεν ήταν ο πύργος της οικογένειας, το Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων. Την εποχή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη της Μάνης, το κάστρο αποτέλεσε το στρατηγείο των Μανιατών τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του Επανάστασης του 1821. Διαδραμάτισε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο μάλιστα στην άμυνα της Μάνης από την επίθεση των Τουρκοαιγυπτίων και συγκεκριμένα του Ιμπραήμ, το 1823, καθώς ήταν ένα κάστρο - φρούριο, σχεδόν απόρθητο! Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πολιορκητές του, αναγκάστηκαν να «λύσουν» την πολιορκία διότι δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τις άμυνές του.


ΧΑ: Τι το διαφορετικό θα βρει ο ξένος αλλά και ο Έλληνας επισκέπτης στον Πύργο Μαυρομιχάλη; Γιατί να επιλέξει εσάς για τόπο διαμονής;

ΣΜ: Τόσο ο Έλληνας όσο κι ο ξένος επισκέπτης στον Πύργο Μαυρομιχάλη, αυτό που βρεί είναι έναν οικογενειακό ιστορικό πύργο, θα κάνει "αγγελικό ύπνο" στα πουπουλένια στρώματα και μαξιλάρια της COCOMAT και θα απολαύσει ένα πλούσιο ελληνικό πρωινό στις βεράντες του πύργου με θέα το απέραντο γαλάζιο στον κόλπου του Λιμενιού.





ΧΑ: Με τι άλλου είδους δραστηριότητες μπορεί να συνδυάσει ο επισκέπτης τη διαμονή του στο ξενοδοχείο σας; Τι του προτείνετε εσείς;

ΣΜ: Ο επισκέπτης του ξενοδοχείου μας, μπορεί να κάνει πεζοπορίες σε ιστορικά μονοπάτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, έχει την δυνατότητα να κάνει ελεύθερη κατάδυση, ψάρεμα και κυρίως να κολυμπήσει στα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου.







ΧΑ: Σας επισκέπτονται περισσότερο Έλληνες ή ξένοι τουρίστες; Λειτουργείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους; Πώς τα πάτε από άποψη δουλειάς και κρατήσεων;

ΣΜ: Οι επισκέπτες μας είναι στην πλειονότητά τους ξένοι και το ξενοδοχείο μας λειτουργεί όλο τον χρόνο. Σε γενικότερες γραμμές, δεν έχουμε κανένα παράπονο και είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από άποψη δουλειάς και κρατήσεων. Θεωρούμε βέβαια, ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιμυκυνθεί η τουριστική κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.



ΧΑ: Ποιες είναι οι ξεχωριστές παροχές που θα απολαύσει κάποιος ερχόμενος σε εσάς;


ΣΜ: Ο επισκέπτης ερχόμενος στον Πύργο Μαυρομιχάλη, θα απολαύσει την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, την ηλιοθεραπεία και την εξασφαλισμένη ήρεμη, ήσυχη και διακριτική διαμονή αποκλειστικά για τους πελάτες τους ξενοδοχείου μας.






ΧΑ:Πώς ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα; Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Σας στήριξαν οι αρμόδιοι φορείς;

ΣΜ: Η επιχειρηματική μου δραστηριότητα ξεκίνησε απλά ως Έλληνας του εξωτερικού που αγαπάει την πατρίδα του. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, ήταν η γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου.



ΧΑ: Είστε απόγονος του Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Πώς νιώθετε; Σας γεμίζει περηφάνια η καταγωγή σας; Νιώθετε πώς είστε άξιος συνεχιστής των Μαυρομιχαλαίων;

ΣΜ: Ασφαλώς και νιώθω περήφανος, αλλά όχι εξαιτίας του ονόματος, αλλά λόγω της ελληνικής μου καταγωγής. Πιστεύω πως κανένας Έλληνας σήμερα, δεν είναι μπορεί να είναι άξιος συνεχιστής των ηρωικών προγόνων μας.





ΧΑ:Τι είδους γαστρονομικές λιχουδιές από τη Μάνη θα έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει σε εσάς, στο γεύμα του ή το δείπνο του;

ΣΜ: Η Μάνη φημίζεται για το λάδι της, το μέλι και τα βοτανά της. Δεν φημίζεται τόσο για τις γαστρονομικές της λιχουδιές γι αυτό και προσφέρουμε στους πελάτες μας γευστικές απολαύσεις απ' όλη την Ελλάδα. Νομίζω πως ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μένουν οι επισκέπτες από το πλούσιο ελληνικότατο πρωινό που παρέχουμε. Το μοναδικό παράπονο που ίσως έχουμε, είναι πως ενώ όλα τα παρεχόμενα είναι αμιγώς ελληνικά, δεν υπάρχει καμία ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, που να μας προμηθεύει με βούτυρο στη μικρή συσκευασία που είναι κατάλληλη για να συνοδέψει το μέλι ή τη μαρμελάδα στο πρωινό. Έτσι χρησιμοποιούμε το κοινό Lurpak, αδυνατώντας έτσι να προσφέρουμε ένα αυθεντικό και απόλυτα ελληνικό πρωινό.






ΧΑ: Κατά πόσο σας βοηθάει η οικογένειά σας στην επιχείρηση; Έχει ο καθένας αναλάβει το… «πόστο» του;

ΣΜ: Στην επιχείρησή μας συμμετέχει ενεργά όλη η οικογένεια με μοιρασμένους ρόλους. Ο γιος μου, ο οποίος έχει σπουδάσει τουριστικά, βοηθάει με κάθε τρόπο την επιχείρηση, η κόρη μου, η οποία είναι φωτογράφος έχει αναλάβει τη φωτογράφιση του κτηρίου και η μητέρα μου, η οποία είναι εξαιρετική μαγείρισσα κάνει κουμάντο στην κουζίνα, καθώς είναι γνώστης των συνταγών της τοπικής γαστρονομίας! Ιδιαίτερη δημοφιλείς, είναι οι «τραβηχτές», οι παραδοσιακές πίτες της Μάνης που συνοδεύονται με μέλι και είναι νοστιμότατες, οι οποίες φέρουν αυτό το όνομα καθώς θεωρούνταν ως το ψωμί του φτωχού και τεντώνονταν - τραβιόνταν, ώστε να φθάσουν για όλα τα μέλη της οικογένειας.

ΧΑ: Η φωτογραφία της Ζέτας Μακρυπούλια που βλέπουμε στο προφίλ του ξενοδοχείου σας στο Facebook, πώς... πρέκυψε; Είχε έρθει για διαμονή, για κάποια φωτογράφιση.ή για τίποτα γυρίσματα; Πώς ήταν από κοντά και τι εντύπωση σας άφησε; Η ίδια έμεινε ικανοποιημένη;

ΣΜ: Η Ζέτα Μακρυπούλια είχε έρθει για μια φωτογράφιση για τις ανάγκες της Raxevsky και έμεινε εμάς για 3 ημέρες. Αυτό που έχω να σχολιάσω για την ίδια είναι πως είναι φτιαγμένη ακριβώς για αυτό που κάνει. Και η ίδια αλλά και όλο το team, ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες, καθώς και πολύ φιλικοί και προσιτοί. Η ίδια η Ζέτα, είναι πάρα πολύ ευγενική, θετική σαν άνθρωπος και οφείλω να παραδεχθώ πως είναι ακόμα πιο όμορφη και εντυπωσιακή από κοντά. Η ίδια πιστεύω πως έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένη από τη διαμονή της και απόλαυσε το 3ημερό της, παρ' όλες τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Εύχομαι να μας ξαναεπισκεφθεί!



ΧΑ: Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας αλλά και εσάς σε 10 χρόνια; Ποιο είναι το μέλλον που θα θέλατε για τα παιδιά σας;


ΣΜ: Αυτήν τη στιγμή, η χώρα μας δυστυχώς δεν σου επιτρέπει  παρά να σκέφτεσαι μόνο το παρόν, χωρίς να σου αφήνει περιθώρια για μεγαλεπίβολα σχέδια. Ασφαλώς και θέλω το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και την επιχείρηση αλλά προτιμώ, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να μην ονειρεύομαι και να μένω προσηλωμένος στο σήμερα.



Πληροφορίες για τον Πύργο Μαυρομιχάλη:

Ο Πύργος Μαυρομιχάλη διαθέτει δεκατρία δωμάτια. Η υψηλή αισθητική διαπερνά όλους τους χώρους του ξενοδοχείου-πύργου, που μοιάζει να αναδύθηκε από τα γαλαζοπράσινα νερά της Μάνης.



Χάρη στην προνομιακή γεωγραφική του θέση, το ξενοδοχείο, προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ομορφιές και τους βασικούς προορισμούς της περιοχής.



Το 2010, αποτελεί σταθμό στην ιστορία του διατηρητέου οικοδομήματος, καθώς αυτό υπέστη σημαντική αναπαλαίωση με σκοπό να φιλοξενήσει επισκέπτες και να εκπληρώσει το όραμα των απογόνων της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.


Μάθετε περισσότερα στο http://pirgosmavromichali.gr/


Οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων

Κατά το 1340, οι τουρκικές ορδές επέρασαν τον Ελλήσποντο και άρχισαν τις δηώσεις, τους φόνους, τις λεηλασίες, διαρπαγές και εξολοθρεμούς των Ελλήνων της ανατολικής Θράκης, κάποιες οικογένειες από την πόλη Καρδία, για να γλιτώσουν την ζωή τους μπήκαν σε ένα καΐκι και μετά από πολλές περιπέτειες, στερήσεις και ταλαιπωρίες άραξαν στην παραλία του χωριού Άλικα της Μάνης όπου και εγκαταστάθηκαν.
Μεταξύ των φυγάδων έτυχε να είναι και ένα δυσάρφανο μικρό αγόρι, γιατί οι Τούρκοι του είχαν σκοτώσει όλους τους δικούς του, που το λέγανε Μιχάλη.
Και επειδή στη Μάνη για αυτόν που δεν έχει κανένα συγγενή επικρατεί η συνήθεια να λένε πως ήταν ή είναι μαύρη η μοίρα του, ο μαύρος-Μιχάλης έγινε Μαυρομιχάλης και με τον καιρό ξεχάστηκε όποιο και αν ήταν το επώνυμο του και έμεινε με το σύνθετο της μοίρας του Μαυρομιχάλης.
Το παιδί αυτό φαίνεται πως διακρίθηκε για την εργατικότητα, τιμιότητα και προσήνειά του και κάποιος νοικοκύρης της περιοχής το έκανε γαμβρό του. Με το γάμου του ο Μαυρο-Μιχάλης απόκτησε τέσσερους γιούς. Τον Γεώργιο, τον Πιέρρο, τον Ιωάννη και τον Κωνσταντίνο. Από τους τέσσερους αυτούς αδελφούς προήλθαν αργότερα και οι 4 συγγενικοί κλάδοι των Μαυρομιχαλαίων.
Ο πρώτος ο Γεώργιος κράτησε το Μαυρομιχάλης, από τον Πιέρρο προήλθε το επώνυμο Πιρράκος, από τον Ιωάννη το Γιαννάκος και από τον Κωνσταντίνο το Βοϊδής.Ο Γεώργιος που όπως προείπαμε κράτησε το Μαυρομιχάλης έκανε πολλά παιδιά. Και ένα από αυτό έγινε ιερωμένος και διορίστηκε από το Πατριαρχείο ως Έξαρχος της Εξαρχείας της Μάνης. Γι’αυτόν τον Έξαρχο λέγεται πως είχε δέκα γιούς, με πρώτον τον Γεώργιο που βρήκε την Νεράϊδα, κόρη κατά μια εκδοχή του Δόγη της Βενετίας Φραγκίσκου Μοροζίνι, που κουρσάρικο καράβι την είχε αφήσει στους βράχους της Μάνης κατ’ εντολή του πατέρα της για να την απαλλάξει από την εκδικητική μανία της νέας γυναίκας του και μητριάς της.
Εκεί την βρήκε ο πρώτος γιός του Έξαρχου Γεωργάκης, την παντρεύτηκε απέκτησαν μαζί τέσσερους γιούς και λόγω της εκπάγλου ομορφιάς τους, οι απόγονοι τους ονομάστηκαν Νεραϊδογέννητοι. Επροέκυψαν όμως στην πορεία κάποιες προστριβές με άλλες οικογένειες των Αλίκων και η γενιά του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη εξαναγκάστηκε να μετοικήσει με την οικογένεια του στην Τσίμοβα (Αρεόπολη). Αλλά και επειδή και εκεί υπήρξαν διενέξεις με την άλλη ντόπια ισχυρή οικογένεια των Τσαλαπιάνων οι Μαυρομιχαλαίοι μετώκησαν στο Λιμένι, επίνειο της Τσίμοβας όπου έκτισαν τέσσερες ισχυρές κατοικίες μεταξύ των οποίων και το λεγόμενο «Παλάτι», αρχοντικό τους πυργοσυγκρότημα της οικογενείας.
Ο Γεωργάκης με την Νεράϊδα απέκτησαν δύο γιούς. Τον Ιωάννη–Σκυλογιάννη και τον Πιέρρο και είναι ο απευθείας παππούς του Πέτρου και μετέπειτα Πετρόμπεη του Κυριακούλη του Ιωάννη–Κατσή, του Αντωνίου και του Κων/νου.



Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης

Τρίτος κατά σειρά αδελφός του Πετρόμπεη, από τον οποίο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Εθνεγερσία. Συνόδευσε τον ανιψιό του, Ηλία, μαζί με τους αδελφούς του, Αντώνιο και Κων/νο, κατά την είσοδο και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Έλαβε μέρος στις πολιορκίες των κάστρων Μεθώνης και Κορώνης, στη μάχη του Βαλτετσίου, όπου και διακρίθηκε, στην πολιορκία και άλωση της Μονεμβασιάς καθώς και στις γιγαντομαχίες Βέργας Διρού ( 22-26/ 6-1826) και του Πολυάραβου (28-30/8-1826), όπου ο Ιμπραήμ έχασε τα 2/3 του στρατού του σε πεσόντες και λαβωμένους, και δεν εξανατόλμησε να δώσει άλλη μάχη.
Απόφευγε όμως μακρές απουσίες του από τη Μάνη, γιατί είχε την ευθύνη συγκεντρώσεως, διανομής και αποστολής όλων των εφοδίων στα μαχόμενα Μανιάτικα σώματα.
Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν, με αφορμή την μόνιμη απουσία του αδερφού του Πέτρου, “Βασιλιά της Μάνης”. Γιατί εκτός των εφοδίων διατήρησε την εσωτερική γαλήνη, συνοχή, ομοψυχία και διοικητική στρατιωτική εξουσία στη Μάνη.
Το 1830, επί Καποδίστρια, έδιωξε τα κρατικά στρατιωτικά τμήματα από τη Μάνη και κληθείς από τον Κυβερνήτη στο Ναύπλιο για συνδιαλλαγή φυλακίστηκε για 18 μήνες στο κάστρο του Ιτς Καλέ, ενώ ο γιός του Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλη κρατήθηκε υπό επιτήρηση και κατ’οίκον περιορισμό στο Ναύπλιο.
Και ως είναι γνωστόν, με την ίδια αφορμή ο Καποδίστριας φυλάκισε και τον ίδιο τον Πετρόμπεη και έθεσε υπό επιτήρηση τον γιό του Γεωργάκη και τον αδελφό του Κων/νο, που τους κάλεσε και αυτούς για δήθεν συνδιαλλαγή. Δηλαδή επί Καποδίστρια στο Ναύπλιο είχαν φυλακισθεί όχι μόνο ο Πετρόμπεης, όπως κακώς αναφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιστορικοί, αλλά και ο αδελφός του Ιωάννης-Κατσής και είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και εξόδου από το Ναύπλιο και ο γιός του Πετρόμπεη, Γεωργάκης, ο έτερος αδελφός του, Κων/νος, και ο ανιψιός του, Ηλίας Κατσάκος. Δηλαδή πέντε Μαυρομιχαλαίοι ήταν όμηροι του Καποδίστρια.
Μετά τη δίκη και καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα έγινε αιματηρή στάση στη Μάνη κατά των Βαυαρών με σημαντικές απώλειες κυρίως εις βάρος των Βαυαρών. Και όταν στάλθηκαν δύο τάγματα Βαυαρών με αυστηρή εντολή να υποτάξουν τους Μανιάτες και να γκρεμίσουν τους πύργους της Μάνης, ένα ολόκληρο τάγμα Βαυαρών αιχμαλωτίστηκε από τους Μανιάτες. Και όταν η Αντιβασιλεία εζήτησε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του και για το ποια θα ήταν η ανταμοιβή των Μανιατών, ο Κατσής, θέλοντας να εξευτελίσει τους Βαυαρούς αξιωματικούς, εζήτησε:
Μία δεκάρα για κάθε αξιωματικό και ένα τάληρο για κάθε στρατιώτη.
Και οπωσδήποτε η στάση αυτή στη Μάνη και οι διαδηλώσεις του λαού στο Ναύπλιο συνετέλεσαν στην αποφυγή εκτελέσεων των δύο καταδικασθέντων στρατηγών και έτσι ο Όθωνας με αφορμή και την ανάρρησή του στο θρόνο έδωσε χάρη και σώθηκαν οι δύο στρατηγοί από την λαιμητόμο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πύργος Μαυρομιχάλη
Λιμένι Λακωνία, 23062
Ιστοσελίδα: http://pirgosmavromichali.gr/
Mail: info@pirgosmavromichali.gr
Facebook: https://www.facebook.com/Pirgos.Mavromichali
Τηλ: (+30) 27330 51042
Κιν: (+30) 6973757499







Τις φωτογραφίες έχει «τραβήξει» η κόρη του κ. Σάκη Μαυρομιχάλη, Ρωξάνη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr