Μου αρέ .... «Guardian»: «Οι γυναίκες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι κατάσκοποι με αποτελεσματικότητα και δυναμισμό! Κορίτσια πάμε για Πράκτορες 008;

Ξεχάστε το στερεότυπο ότι δήθεν οι άντρες γίνονται οι καλύτεροι κατάσκοποι λόγω του υποτιθέμενου έμφυτου δυναμισμού που τους διέπει. Και οι γυναίκες είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τον κινηματογραφικό πράκτορα 007, τουλάχιστον σύμφωνα με τη «Λίζα», μια εν ενεργεία πράκτορα που εργάζεται στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) της Βρετανίας.

Ξεχάστε το στερεότυπο ότι δήθεν οι άντρες γίνονται οι καλύτεροι κατάσκοποι λόγω του υποτιθέμενου έμφυτου δυναμισμού που τους διέπει. Και οι γυναίκες είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τον κινηματογραφικό πράκτορα 007, τουλάχιστον σύμφωνα με τη «Λίζα», μια εν ενεργεία πράκτορα που εργάζεται στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) της Βρετανίας. Η γυναίκα αυτή, που ασφαλώς και δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει το πραγματικό της όνομα, μίλησε στην εφημερίδα «Guardian» υποστηρίζοντας πως «οι γυναίκες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι κατάσκοποι και να είναι απόλυτα αποτελεσματικές».




Αριστερά, η ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν που υποδύθηκε την «Μάγια», στην ταινία «Zero Dark Thirty», η οποία αφηγείται την επιχείρηση για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Δεξιά, η ηθοποιός Κλερ Ντέινς που υποδύεται την Κάρι Μάθισον, την κατάσκοπο της CIA στη σειρά «Homeland»

Γιατί; «Διότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να επεξεργαζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο τα διαφορετικά ερεθίσματα που δεχόμαστε» λέει η «Λίζα», η οποία εργάζεται ως υπεύθυνη πρόσληψης νέων στελεχών στη SIS.

Οπως τονίζει το σχετικό άρθρο του «Guardian», «η "Λίζα" αντιτίθεται στα πρότυπα άλλων γυναικών κατασκόπων της Ιστορίας ή της μικρής και μεγάλης οθόνης, όπως της εθισμένης στο σεξ Μάτα Χάρι ή της υπερσυναισθηματικής Κάρι Μάθισον στην αμερικανική σειρά "Homeland". Η "Λίζα" είναι μια κλασική μητέρα που παραδέχεται πως το μόνο που μπορεί να την αποσπάσει όταν εργάζεται είναι το κλάμα των παιδιών της όταν φεύγει από το σπίτι και τα αφήνει με τη γυναίκα που τα προσέχει».

«Υπάρχει έντονη στερεοτυπική αντιμετώπιση απέναντι στο γυναικείο φύλο και στα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να διαπρέψει. Το ότι η κατασκοπεία θεωρείται ανδρική δουλειά είναι το στοιχείο που μας κάνει τόσο καλές στις επιχειρήσεις μας. Κανείς δεν υποπτεύεται μια γυναίκα σε πρώτη φάση» καταλήγει η βρετανίδα πράκτορας, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτόν να «σπάσει» το παραδοσιακό ταμπού πως «μόνο άντρες τύπου Τζέιμς Μποντ είναι ικανοί να γίνουν καλοί πράκτορες».

Και οι πέντε ήταν «υπέροχες»

Διά του λόγου το αληθές, το άρθρο αναφέρει πέντε παραδείγματα γυναικών που επέδειξαν έντονη και επιτυχημένη κατασκοπική δράση. Πρώτη και πιο πρόσφατη είναι η «Τζεν», η κατάσκοπος της αμερικανικής CIA στη ζωή της οποίας βασίζεται ο χαρακτήρας της Μάθισον στην τηλεοπτική σειρά «Homeland». Η γυναίκα αυτή συμμετείχε με το ψευδώνυμό της στην επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε το 2011 ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Επί πέντε χρόνια συγκέντρωνε πληροφορίες και στοιχεία για τον αρχιτρομοκράτη και τελικά κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος που οδήγησε στην εκτέλεσή του. Στη ζωή της βασίστηκε το σενάριο της ταινίας «Zero Dark Thirty». Ενα άλλο παράδειγμα είναι η Κριστίν Γκρανβίλ, που γεννήθηκε στην Πολωνία ως Κριστίνα Σκάρμπεκ και κατατάχθηκε εθελοντικά στη βρετανική Special Operations Executive (υπηρεσία που αναλάβανε αναγνωριστικές αποστολές, κατασκοπεία και σαμποτάζ) το 1939, όταν η πατρίδα της έπεσε στα χέρια των ναζί. Ηταν ονομαστή για τη γοητεία και την ομορφιά της, που ήταν τα όπλα της απέναντι στους αξιωματικούς της Γκεστάπο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της είχε πολλούς εραστές. Ενας από αυτούς τη σκότωσε το 1952.

Στη βρετανική SOE υπηρετούσε και η Βιολέτ Ζάμπο, η οποία συμμετείχε σε δύο επιχειρήσεις το 1944 στις γαλλικές πόλεις Ρουέν και Λιμόζ. Κίνητρο της δράσης της ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, ο θάνατος του άντρα της, ο οποίος πολεμούσε στο πλευρό των Γάλλων εναντίον του Αξονα. Η Ζάμπο συνελήφθη από τους ναζί και εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ.

Ινδή μουσουλμάνα πριγκίπισσα

Η Νουρ Ιναγιάτ Καν μπήκε κι αυτή στη SOE το 1939 και υποστήριξε την οργανωμένη αντίσταση στη Γαλλία. Ηταν μια πριγκίπισσα ινδικής καταγωγής που έπαιζε σιτάρ και ήταν μουσουλμάνα. Καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης της οι Γερμανοί δεν της απέσπασαν καμία πληροφορία και τελικά εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Πέρυσι στήθηκε ένα άγαλμα στη μνήμη της στη λονδρέζικη Gordon Square.

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση της Στέλλα Ρέμινγκτον, επάνω στην οποία βασίστηκε εν μέρει ο χαρακτήρας της ηθοποιού Τζούντι Ντεντς στη σειρά ταινιών του βρετανού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Η Ρέμινγκτον διετέλεσε - η πρώτη γυναίκα - διοικητής της ΜΙ5 μεταξύ 1992 και 1996. Αποσύρθηκε το 1996 σε ηλικία 61 ετών και πλέον γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία δεν ξέχασε ποτέ τις γυναίκες αυτές για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην πατρίδα τους, γι' αυτό και πέρυσι ο πρίγκιπας Κάρολος προέβη στα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος που αφιερώθηκε στην «Αγνωστη Γυναίκα Κατάσκοπο της Βρετανίας» που έδρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr