Χρ. Πισσαρίδης: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της υπανάπτυξης»

Επίκαιρη ομιλία από τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη σε εκδήλωση ενίσχυσης του MDA Ελλάς.Υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 5 Οκτωβρίου 2012, η εκδήλωση με θέμα «Δημοσιονομική κρίση & Οικονομική Αναδόμηση: Διδάγματα για την αγορά εργασίας», με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη, βραβευμένο με το Νόμπελ Οικονομίας το 2010, και με συντονιστή της συζήτησης που ακολούθησε τον Καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενίσχυση του σωματείου MDA Ελλάς.

Υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 5 Οκτωβρίου 2012, η εκδήλωση με θέμα «Δημοσιονομική κρίση & Οικονομική Αναδόμηση: Διδάγματα για την αγορά εργασίας», με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη, βραβευμένο με το Νόμπελ Οικονομίας το 2010, και με συντονιστή της συζήτησης που ακολούθησε τον Καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενίσχυση του σωματείου MDA Ελλάς.

Με επίκεντρο της βραδιάς τη συζήτηση για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, που συνδέονται με την επιρροή της δημοσιονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας και την προσέγγιση νέων μεθόδων αντιμετώπισης της οικονομικής αναδόμησης, η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την κα Βάνα Λαβίδα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου MDA Ελλάς, η οποία ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης βραδιάς καθώς και τους παρευρισκομένους, οι οποίοι μέσω της παρουσίας τους τίμησαν τον διακεκριμένο ομιλητή, ενώ έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξη τους για το έργο του Σωματείου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι σύντομοι χαιρετισμοί τόσο του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, όσο και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή.

Ακολούθησε η ομιλία του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας Καθηγητή κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, την οποία διαδέχτηκε ανοικτή συζήτηση με συντονιστή τον Καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέλυσε με εμπεριστατωμένο τρόπο τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της υπανάπτυξης, και να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης των Ευρωπαίων εταίρων της. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των διεθνών οργανισμών που μπορούν να βοηθήσουν, την τρόικα, και την ίδια την Ελλάδα. Η τρόικα θα πρέπει να ξανακοιτάξει αν αυτό που ζητά από την Ελλάδα είναι δίκαιο και εφικτό, με τη νέα οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα πρέπει να ξανακοιτάξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να διακηρύξει ότι θέλει να τις κάνει, και να ρωτήσει αν προχωρεί σταθερά σε μια ευέλικτη οικονομία βασισμένη πάνω στον ιδιωτικό τομέα, με ασφαλιστικές δικλίδες που να προστατεύουν τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και να δημιουργούν ένα περιβάλλον που διευκολύνει/ενθαρρύνει επενδύσεις».

Για την εκδήλωση ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι σε παρόμοιες εκδηλώσεις, που έχουν παράπλευρο σκοπό την αφιλοκερδή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Παράλληλα, ο νομπελίστας καθηγητής ανέφερε ότι το έργο του Σωματείου MDA Ελλάς «αξίζει τη στήριξη όλων μας και η παρουσία των προσκεκλημένων, σήμερα, αποδεικνύει πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, δεν έχει μειωθεί το ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο».

Με την παρουσία μελών της διπλωματικής κοινότητας, όπως του Πρέσβη της Αμερικής κ. Daniel Bennett Smith, του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας κ. David Landsman, του Πρέσβη του Λιβάνου κ. Soufan Jubran, του Πρέσβη της Αιγύπτου κ. Tarek Ahmed Ibrahim Adel και του Πρέσβη της Ρουμανίας κ. George Ciamba, καθώς και εκπροσώπων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα εποικοδομητικό forum ανταλλαγής απόψεων.

Η εκδήλωση ενισχύθηκε με την παρουσία φίλων, υποστηρικτών και μελών του Σωματείου, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία των χορηγών, Frigoglass και ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Η Καθημερινή και ο ιστότοπος CSRinGreece.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ