Μια σούπερ συνταγή για να φτιάξετε πεντανόστιμα και νηστίσιμα καλαμαράκια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού!
Μια νόστιμη ιδέα για την τελική ευθεία της μεγάλης νηστείας...
Μια νόστιμη ιδέα για την τελική ευθεία της μεγάλης νηστείας...
Υλικά (για 6 άτομα)
- 800 γρ. καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα (ολόκληρα), προτιμάμε φρέσκα (διαφορετικά, κατεψυγμένα), καθαρισμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό λευκό κρασί
- 4 - 5 κεδροκούκουτσα, 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι και 2 δαφνόφυλλα (ιδανικά τυλιγμένα όλα μαζί σε ένα τουλπάνι ή γάζα, το οποίο δένουμε σαν πουγκί με γερή κλωστή)
- 2 φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι χοντρό
- αλάτι, πιπέρι
Για το πέστο μαϊντανού
- 2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου (καθαρισμένες και από την πράσινη φύτρα), ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
Προετοιμασία 15΄ - Μαγείρεμα 45΄
Διαδικασία: Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες του 1,5 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα γυρίζουμε στο ελαιόλαδο 2 - 3 φορές από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Βάζουμε και 1 λίτρο βραστό νερό, το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
Πέστο μαϊντανού: Εν τω μεταξύ, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για το πέστο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το πέστο μαϊντανού στο φαγητό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 6 λεπτά ακόμη σε χαμηλή θερμοκρασία και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή
Αν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον γιατί το κριθαράκι, όσο μένει, απορροφά τα υγρά και σφίγγει.
Γίνεται και άλαδο
Θα είναι διαφορετικό το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς λάδι. Για το πέστο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr