Bαλεριάνα, τίλιο, χαμομήλι και άνθη τριανταφυλλιάς, δίκταμο Κρήτης και τριγωνέλλα, άνθη μολόχας για το βήχα και μελισσόχορτο για την πίεση: Γιατροσόφια της γιαγιάς κατά άγχους και στρες

Στα βοτάνια και τα γιατροσόφια της γιαγιάς γυρίζει πολύς κόσμος που ψάχνει φάρμακο για το στρες και άλλες παθήσεις σε ό,τι προσφέρει η φύση.

Στα βοτάνια και τα γιατροσόφια της γιαγιάς γυρίζει πολύς κόσμος που ψάχνει φάρμακο για το στρες και άλλες παθήσεις σε ό,τι προσφέρει η φύση. Στο φαρμακείο της η φύση διαθέτει πλήθος χαλαρωτικών βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν στο στρες, χωρίς τις παρενέργειες των χημικών ουσιών, γράφει το eleftheriaonline.gr.



Αλλωστε οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, τα οικονομικά αδιέξοδα και το γενικότερο κλίμα κατήφειας έχουν ως συνέπεια να χάνουμε τον ύπνο και την ηρεμία μας. Αλλά και να μας ανεβάζει το ζάχαρο και τη χοληστερίνη ή ακόμη και να προκαλεί γαστρεντερικά και στομαχικά προβλήματα. Η "Ε" πήγε σε βοτανοπωλεία της Καλαμάτας, όπου οι ιδιοκτήτες τους μιλούν για μια στροφή του κόσμου στις παραδοσιακές θεραπείες αλλά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση με το γιατρό, που είναι και ο πλέον ειδικός.  

Η Γιώτα Παπαθεοδώρου από το "1000 + 1 γεύσεις" λέει ότι κυρίως ζητάνε χαλαρωτικά βότανα «γιατί ο κόσμος είναι πολύ τσιτωμένος». Ομως πολλοί ζητάνε και βότανα «για να ρίξουν το ζάχαρο ή τη χοληστερίνη με φυσικούς τρόπους και να αποφύγουν τα πολλά χημικά φάρμακα, σε καμία πάντως περίπτωση για να τα αντικαταστήσουν». Από τα πιο δημοφιλή όπως λέει είναι «η βαλεριάνα, το τίλιο, το χαμομήλι και τα άνθη τριανταφυλλιάς για πονοκεφάλους και ημικρανίες και γενικότερα ό,τι αφορά τις εγκεφαλικές λειτουργίες». Επίσης ζητούν «αψιθιά για το ζάχαρο και λιποδιαλυτικά όπως η λουίζα και η σημύδα, ζητούν ακόμη δίκταμο Κρήτης και τριγωνέλλα, άνθη μολόχας για το βήχα και μελισσόχορτο για την πίεση». Και ο κατάλογος δεν σταματά εκεί, καθώς πολύ δημοφιλής είναι και «ο λιναρόσπορος γιατί βοηθά στην αναιμία και ενισχύει τη φεριτίνη και το σίδηρο».

Οι Φωτεινή Ξυπόλητου και Ευαγγελία Τζανετέα από το "Μπαχάρ εν Καλάμαις" διαπιστώνουν ότι όλο και περισσότεροι «ζητούν πιο φυσικούς τρόπους για να χαλαρώσουν επιστρέφοντας στα παραδοσιακά γιατροσόφια της γιαγιάς - και το ζητάνε οι ίδιοι αφού έρχονται και ξέρουν τι είναι αυτό που θέλουν». Περιορισμοί δεν υπάρχουν, όπως λένε, στο αν κάποιος αναζητήσει ένα βότανο για ιατρικούς λόγους ή γιατί απλά θέλει ένα φυσικό αγχολυτικό. «Μπορεί να είναι ένα βότανο για το διαβήτη ή για το στρες, αλλά και για στομαχικές ή γαστρεντερικές διαταραχές που τελευταία είναι πάρα πολλές». Τα βότανα με την μεγαλύτερη ζήτηση, λένε, είναι η βαλεριάνα, η λουίζα, το δίκταμο, η εχινάκεια και το γαϊδουράγκαθο «που κάνουν για πολλές και διαφορετικές χρήσεις, από τη χαλάρωση, μέχρι τη μείωση της χοληστερίνης, του ζάχαρου, αλλά και για τις στοματικές διαταραχές». Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα αδυνατιστικά τσάγια, λόγω και της εποχής καθώς πλησιάζει καλοκαίρι, ενώ και οι υπερτροφές γίνονται όλο και πιο δημοφιλής. «Ο,τι πιο υγιεινό και παραδοσιακό ο κόσμος το ζητάει», λένε καταλήγοντας.

Ο Παναγιώτης Μούτογλης από το "Herbs & Spices" λέει ότι βότανα ζητάει πολύς κόσμος. «Ολο το χρόνο μεγάλη ζήτηση έχει το τσάι Ταϋγέτου, η μέντα, το φασκόμηλο και το χαμομήλι», σημειώνει. Ενώ τα βότανα που θεωρούνται ότι δρουν ως χαλαρωτικά ή βοηθούν την πέψη και ανακουφίζουν το αναπνευστικό και παίρνει ο κόσμος είναι «η λουίζα, το δίκταμο, η βαλεριάνα και η πασιφλόρα». Λέει ακόμη ότι όσοι τα χρησιμοποιούν, ξέρουν τη χρήση τους και τα ζητάνε χωρίς να ζητήσουν τις δικές του συμβουλές. Πιο σπάνια «μπορεί να ρωτήσουν αν ξέρουμε κάποιο βότανο που να βοηθά σε κάτι συγκεκριμένο». Πάντως αυτό που παρατηρεί είναι πως «η συγκεκριμένη αγορά ανεβαίνει συνεχώς, όπως και αυτή των υπερτροφών που ο κόσμος δίνει μεγάλη βάση στη διατροφή του, και είναι το ιπποφαές, το γκότζι μπέρι, το κράνμπερι».

 

Ο Βασίλης Βακάλης από το "Μελισσοβότανο" το πρώτο που επισημαίνει είναι ότι χρειάζεται προσοχή γιατί με μια συνταγή της γιαγιάς και με το να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο για βότανα, δεν σημαίνει ότι μαθαίνει γι' αυτά και γίνεται ειδικός. Διαπιστώνει πάντως ότι «είναι μια ανερχόμενη αγορά και δυστυχώς μπαίνει σε αυτή κόσμος που αγνοεί τις ιδιότητες των βότανων - αν και φαίνεται ότι ακόμη και γιατροί πλέον συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να δοκιμάσουν κάτι εναλλακτικό». Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, «δεν πρέπει να αγνοούν τη φαρμακευτική τους αγωγή ή να μπερδεύουν τα βότανα μαζί με τα φάρμακα χωρίς πριν να έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους». Οσο για το τι ζητάει ο κόσμος στο "Μελισσοβότανο" λέει ότι είναι βότανα για να μειώσουν το στρες ή τη χοληστερίνη, για το αδυνάτισμα ενόψει καλοκαιριού και γενικότερα βότανα που βοηθούν στην αποτοξίνωση το οργανισμού, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του και το κρυολόγημα, όπως είναι η εχινάκεια, φυσικά παυσίπονα όπως το αρπαγόφυτο, βότανα για τη δυσκοιλιότητα και την ενίσχυση της μνήμης όπως το τζίνγκο μπιλόβα και η σεντέλα. Στροφή υπάρχει και προς τα φυσικά καλλυντικά, που γίνονται με αιθέρια έλαια.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr