Μμμμ νοστιμιές - Αλμυρή τούρτα με κρέπες και σπανάκι για να τους τρελάνετε όλους!

Μία τουρτίτσα διαφορετική από όλες τις άλλες.  Χωρίς κρέμα, χωρίς παντεσπάνι, χωρίς σοκολάτα και κερασάκια. Και αναρωτιέστε τι ωραίο έχει μία τέτοια τούρτα την απορία θα σας την λύσει αυτή η συνταγή.

Πάντα πίστευα ότι οι πιο ωραίες αλμυρές τούρτες γίνονται με κρέπες. Η ζύμη της κρέπας είναι πολύ ντελικάτη και ταιριάζει με πολλά υλικά. Μία αλμυρή τούρτα είναι πολύ εντυπωσιακή και μία πρωτότυπη πρόταση για ένα τραπέζι.

Δοκιμάστε την θα σας ικανοποιήσει πολύ η γεύση και η εμφάνιση της θα τους εντυπωσιάσει όλους κάνοντας σας ιδανική (και γκουρμέ) οικοδέσποινα.

Ευχαριστούμε το marymarycook.gr για την συνταγή

 

Υλικά:

Για τις κρέπες :

  • 2 αυγά μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) λευκό ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) φυτικό λάδι
  • 1 φλιτζάνι (120γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • αλάτι
  • λίγο λάδι

Για τη γέμιση:

  • 250γρ. χωρίς κόκαλα κοτόπουλου, καλύτερα μπούτια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλιά της σούπας σκόνη κόλιανδρο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη άσπρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα τσίλι
  • 20 αμύγδαλα
  • 1 χούφτα σπανάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 m) βούτυρο γάλακτος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού επιπρόσθετο βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι
  • 1-2/3 φλιτζάνι (400 ml) γάλα καρύδας
  • 1/2 κουταλιά της σούπας φύλλα κόλιανδρου

 

Εκτέλεση:

Για τις κρέπες:

  1. Σε ένα μπολ , ρίχνουμε μαζί το ξύδι και το γάλα, αφήνουμε το μείγμα να καθίσει  για 5 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ, ενώνουμε το μείγμα γάλατος με τα υπόλοιπα υλικά. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι , ρίχνουμε μέσα την ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα. Αναποδογυρίζουμε την κρέπα όταν αρχίζουν οι άκρες και ροδίζουν. Τις απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τις αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν θέλετε να προχωρήσετε με την συνταγή, μπορείτε να τις βάλετε στην κατάψυξη και να τις σφραγίσετε σε μια σακούλα τροφίμων. Τις ξεπαγώνετε μια χαρά πριν την χρήση.

Για τη γέμιση:

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Το τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κιμάς. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στο γκρίλ για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν ελαφρώς. Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το τσίλι σε σκόνη, το κόλιανδρο σε σκόνη, και το κάρυ σε σκόνη. Το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα άλλο μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί την πάστα τζίντζερ, την πάστα σκόρδο και την πάστα τσίλι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  6. Με όλα τα συστατικά τώρα έτοιμα, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και σοτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και την πάστα τσίλι για 30 δευτερόλεπτα.
  7. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι.  Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μετακινούμε το κρεμμύδι προς τη μία πλευρά του τηγανιού.
  8. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά σε σκόνη προς την αντίθετη πλευρά του τηγανιού. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Τα ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια.
  9. Προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου.  Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
  10. Προσθέτουμε το λεπτοαλεσμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
  11. Προσθέτουμε και μία  χούφτα σπανάκι. Το αφήνουμε να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά . Αφαιρούμε το μείγμα από την φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως, περίπου 30 με 40 λεπτά.

 

Συναρμολόγηση:

  1. Λιώνουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και το κρατάμε στην άκρη μαζί με ένα πινέλο μαγειρικής.
  2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μαζί το γάλα καρύδας και φύλλα κόλιανδρου. Το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε ένα (20 cm) τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει .
  4. Με το πινέλο, αλείφουμε τις δύο πλευρές της κρέπας με το μείγμα καρύδας στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πινέλο αλείφουμε  μία πλευρά κάθε κρέπας με βούτυρο. Τοποθετήστε την πλευρά με μείγμα καρύδας προς τα κάτω μέσα στο τηγάνι . (Η πλευρά με το βούτυρο θα πρέπει να βλέπει προς τα πάνω).
  5. Προσθέτουμε από πάνω τον κιμά κοτόπουλου. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνουμε τα στρώματα για όσο θέλουμε ή μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  6. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα καρύδας και τα φύλλα κόλιανδρου πάνω από τις  πολυεπίπεδες κρέπες.
  7. Μπορείτε να επιλέξετε δύο τρόπους για να τελειώσετε το πιάτο, στο τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας  ή σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 180°C , έως ότου όλο το γάλα καρύδας εξατμιστεί. θα παρατηρήσετε ότι οι πλευρές θα αρχίσουν να ξεραίνονται.
  8. Όταν όλο το γάλα καρύδας εξατμιστεί, βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε  σε ένα πιάτο. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr