Ώρα για γλυκάκι, κάτι ελαφρύ βρε παιδιά: Πανακότα με μαστίχα, έτσι για την υπογλυκαιμία μας!
Από τον Τάσο Τυρανόπουλο και το gastronomos.gr
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες
120 γρ. ζάχαρη
4 γρ. κρύσταλλοι μαστίχας
15 γρ. ζελατίνη, σε φύλλα
Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή τουλάχιστον 4 ώρες
Διαδικασία
Βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό το οποίο βάζουμε στο ψυγείο όση ώρα προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κοπανίζουμε τη μαστίχα στο γουδί με 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 45°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή δοκιμάζουμε στα χείλια μας - πρέπει να το νιώθουμε ζεστό), προσθέτουμε την κοπανισμένη μαστίχα και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
Οταν το μείγμα κοχλάσει, προσθέτουμε τις ζελατίνες (καλά στυμμένες), ανακατεύουμε με σπάτουλα, κατεβαζουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας καλά. Για πιο λείο αποτέλεσμα, ομογενοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ατομικά μπολ ή φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 4 ώρες, ώστε να πήξουν καλά. Ξεφορμάρουμε τις πανακότες βυθίζοντας για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορμάκι σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Σερβίρουμε σε πιάτο συνοδεύοντας με γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι βύσσινο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr