Όταν ο Λευτέρης Λαζάρου φτιάχνει ψητή τσιπούρα με μάραθο, πορτοκάλι, θυμάρι και φινόκιο, απλά τρώμε ένα γκουρμέ φαγητό εύκολα και γρήγορα
Υλικά
τσιπούρες: 4 φιλεταρισμένες, χωρίς πέτσα, 300 γρ. η καθεμιά
πορτοκάλια: 2, το ξύσμα και ο χυμός
φινόκιο (βολβοί): 3 κομμένα σε φέτες
θυμάρι: 1/2 κουταλιά της σούπας
μάραθος (φύλλα): 1/2 κουταλιά της σούπας
κρεμμύδι ξερό: 150 γρ. ψιλοκομμένο
σκόρδο: 3 σκελίδες, ψιλοκομμένες
ξίδι: 2 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο: 100ml
ζωμός καραβίδας: 550ml
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
ελιές: για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φινόκιο για 5’. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό καραβίδας, το σκόρδο, το μάραθο, το θυμάρι, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το ξίδι και σιγοβράζετε για 20’, μέχρι το φινόκιο να μαλακώσει αρκετά. Αλατοπιπερώνετε.
Λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε τις τσιπούρες και τις ψήνετε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι για 2’ από κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρετε τα λαχανικά μαζί με τη σάλτσα σε 4 πιάτα και από πάνω τοποθετείτε τις τσιπούρες. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και γαρνίρετε με ελιές.
Mix & Match
Τα ψάρια αγαπούν πολύ τη σαντορινιά εκδοχή του Ασύρτικου. Ταιριάξτε την τσιπούρα με τον πλούσιο και περίτεχνο αρωματικό χαρακτήρα, με ένα χαρμάνι του Ασύρτικου με την αρωματική Μαλαγουζιά, σε ένα κρασί σύνθετο αρωματικά, με δυνατή γεύση και οξύτητα, που δίνει φρεσκάδα χωρίς όμως να γίνεται επιβλητική.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr