Προσοχή! Αυτά είναι τα 17 χημικά που προκαλούν καρκίνο - Όλες οι γυναίκες ειδικά ας το διαβάσουν και να έχουν το νου τους
Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τις πιο καρκινογόνες χημικές ουσίες που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον και τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν για να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τις πιο καρκινογόνες χημικές ουσίες που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον και τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν για να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, επιβεβαιώνει επίσης πως τα χημικά προϊόντα που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών, συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους.
Η μελέτη προτείνει ένα κατάλογο 17 καρκινογόνων ουσιών υψηλής προτεραιότητας επειδή προκαλουν όγκους στους μαστούς στα ζώα και πολυάριθμες γυναίκες είναι εκτεθειμένες σ' αυτές.
Πρόκειται για χημικά προϊόντα παρόντα στη βενζίνη, το ντίζελ, καθώς και για άλλες ουσίες που εκπέμπονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων ή και για τα αλεξίπυρα, τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν, τα διαλυτικά, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.
"Η έρευνα αυτή προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συνηθέστερα εκτεθειμένες ενώ δείχνει επίσης πώς να μετριέται αυτή η έκθεση", εξηγεί ο δρ. Ράθαν Ράντελ, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Silent Spring στο Νιούτον της Μασαχουσέτης (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη.
"Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επαφή με αυτές τις ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι γυναίκες", προσθέτει.
Οι έρευνες που είχαν γίνει ως τώρα για τον καρκίνο του μαστού δεν ελάμβαναν υπόψη την έκθεση των γυναικών σε μεγάλο αριθμό καρκινογόνων χημικών, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά τις ουσίες στις οποίες έπρεπε να επικεντρώσουν οι επιστήμονες και να τις ελέγξουν.
Οι ερευνητές αυτοί υπογραμμίζουν πως συμβουλευτικές ομάδες εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και της Επιτροπής Συντονισμού για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τον Καρκίνο του Μαστού υπογράμμισαν άπασες ότι η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού.
"Όλες οι γυναίκες στις ΗΠΑ είναι εκτεθειμένες σε χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, αλλά δυστυχώς η σχέση αυτή αγνοείται σε μεγάλο βαθμό", σχολιάζει η Τζούλια Μπρόντι, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Silent Spring η οποία συνυπογράφει τη μελέτη.
"Η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολυάριθμων γυναικών", εκτιμά προσθέτοντας: "Όταν μιλάω στους ανθρώπους για καρκίνο του μαστού, συνήθως δεν σκέφτονται τον κίνδυνο που δημιουργούν τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον".
Τέλος η ερευνήτρια εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι "τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνόλου".
"Είναι επιτακτική ανάγκη οι βιομηχανίες και η κυβέρνηση να ενεργήσουν για να μειώσουν την έκθεση στις πιο επικίνδυνες από τις ουσίες", επιμένει η Κρίστι Μαρς, συγγραφέας ενός βιβλίου πάνω στο θέμα με τίτλο "Little Changes" ("Μικρές Αλλαγές").
Οι ερευνητές αυτοί προτείνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:
-- Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή σας σε εκπομπές αερίων από τη βενζίνη και το ντίζελ και από τις εξατμίσεις των οχημάτων
-- Χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ψημένων στο μπάρμπεκιου
-- Μην αγοράζετε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες...) που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και εξασφαλείστε πως δεν τους έχει γίνει επεξεργασία με αλεξίπυρες ουσίες
-- Αποφεύγετε τα χαλιά και τα υφάσματα επίπλων που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες
-- Βρείτε έναν ελαιοχρωματιστή που να μην χρησιμοποιεί περχλωροαιθυλένιο ή άλλα διαλυτικά
-- Εφοδιαστείτε με φίλτρο άνθρακα για να φιλτράρετε το νερό πριν το καταναλώσετε
-- Μειώστε την έκθεση στις χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στη σκόνη της κατοικίας βγάζοντας τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA για σωματίδια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr