Πάμε μια βόλτα στη Ρώμη; Φοντάνα ντι Τρέβι, Κολοσσαίο, τρατορίες και Πιάτσα ντι Σπάνια! Α, και εσπρέσσο μόνο με 0,80 ευρώ! (φωτό)

Μια πόλη που τα έχει όλα! Ιστορία, αρχαία μνημεία, shopping και διασκέδαση! Κτίρια μπαρόκ, αναγεννησιακά, μεταπολεμικά. Πλατείες που με τα καλλιτεχνήματα τους είναι ζωντανά μουσεία. Πάρκα και κήποι με πράσινο! Ποτάμι με γέφυρες και μνημεία! Στενάκια με ιστορικά καφέ, τρατορίες και τζελατερίες . Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις βέσπες, τα παλιά και γνωστά σε όλους μας 500αράκια, τις ακριβές μπουτίκ και το Βατικανό.

Μια πόλη που τα έχει όλα! Ιστορία, αρχαία μνημεία, shopping και διασκέδαση! Κτίρια μπαρόκ, αναγεννησιακά, μεταπολεμικά. Πλατείες που με τα καλλιτεχνήματα τους είναι ζωντανά μουσεία. Πάρκα και κήποι με πράσινο! Ποτάμι με γέφυρες και μνημεία! Στενάκια με ιστορικά καφέ, τρατορίες και τζελατερίες . Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις βέσπες, τα παλιά και γνωστά σε όλους μας 500αράκια, τις ακριβές μπουτίκ και το Βατικανό.



Όλοι γνωρίζουν την «κρήνη των τριών δρόμων» ή καλύτερα την Φοντάνα ντι Τρέβι, το πιο γνωστό μπαρόκ σιντριβάνι του κόσμου, που όπως και στα περισσότερα σιντριβάνια ο κόσμος πετάει κέρματα όχι όμως για καλοτυχία, αλλά όπως προστάζει η παράδοση για να επιστρέψεις. Κάθε επισκέπτης όμως, είτε πετάξει το κέρμα είτε όχι θα ήθελε να επιστρέψει για αυτές τις όμορφες βραδιές της πόλης. Για τα ζωντανά κτίρια και το γνήσιο ιταλικό φαγητό. Είναι όχι απλά η αιώνια πόλη αλλά και μια από τις πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου.



Το φαγητό στην Ρώμη είναι υπόθεση… αλά ιταλική! Τι καλύτερο το πρωί να μιμηθεί κάποιος τους Ιταλούς και να ξεκινήσει την μέρα του με φοκάτσα. Όσο για το γεύμα υπάρχει πληθώρα επιλογών. Μακαρονάδες, πίτσα ή και αυθεντικό ιταλικό φαγητό που συνοδεύετε πάντα από καλό ιταλικό κρασί και μια δόση βασιλικού. Βέβαια το καλύτερο είναι να συνδυάζεται με μια όμορφη τοποθεσία, όπως δίπλα στο Τίβερη ή στα στενάκια ανάμεσα στις πλατείες.



Στενάκια δίχως αυτοκίνητα με κίτρινο φωτισμό, πολλά φυτά σε γλάστρες, βρυσούλες, στενά πετρώστρωτα, με κομψούς ιταλούς και πολλά υποφωτισμένα καταστήματα εστίασης. Κάπως έτσι είναι και η περιοχή ανάμεσα στην Πιάτσα Ναβόνα και το Πάνθεον. Η καλύτερη συμβουλή είναι η αποφυγή των τουριστών λόγω της φασαρίας και της καθυστέρησης στο σερβίρισμα. Για να μη ξεχάσουμε όμως ότι βρισκόμαστε και στην χώρα που ορίζει το στυλ αλλά και τις γεύσεις, τι καλύτερο από έναν καφέ σε κάποιο ιστορικό καφέ όπως αυτό του «Κάφε Γκρέκο» που ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα. Βρίσκεται κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια στη Βία Κοντόττι 86.



Εδώ σύχναζαν βασιλείς όπως ο Λουδοβίκος της Γερμανίας, πολλοί διάσημοι ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες αλλά και φωτογράφοι. Η ιταλική κυβέρνηση έχει κηρύξει το καφέ "τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος". Σήμερα στη περιοχή δίπλα από το καφέ υπάρχουν καταστήματα ένδυσης ακριβών οίκων.



Τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στη Ρώμη ποικίλουν ανάλογα με το ενδιαφέρον του καθενός. Καθεδρικοί ναοί με γονατιστούς πιστούς, κατακόμβες, κρυμμένες εκκλησίες, μικρά μουσεία, αντικερί, πινακοθήκες, ιστορικούς τόπους όχι τόσο γνωστούς μέχρι και καταστήματα, παγωτατζίδικα, το σύγχρονο ολυμπιακό στάδιο κτλ. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος πριν την επισκεφτεί είναι να δει τι του αρέσει περισσότερο και να κάνει έτσι το πρόγραμμα του.



Μεταφορά:
Η Ρώμη είναι μια από τις λίγες πόλεις στην Ευρώπη που έχουμε καλή καθημερινή αεροπορική σύνδεση. Αρκετές είναι οι εταιρίες που μας πηγαίνουν σε ένα από τα δύο αεροδρόμια της πόλης, το Φιουμιτσίνο (κεντρικό) ή το Σιαμπίνο που είναι για low cost εταιρίες κυρίως. Από το αεροδρόμιο θα κινηθεί κανείς στο κέντρο της πόλης με τρένο, λεωφορεία εταιριών ή και δημόσια συγκοινωνία. Σε ώρες αιχμής αξίζουν τα σιδηροδρομικά μέσα. Τρένο από το Φιουμιτσίνο ή αστικό και μετρό από το Σιαμπίνο λόγω του κυκλοφοριακού. Μέσα στη πόλη, υπάρχει μετρό με δυο γραμμές που δεν είναι και τόσο βολικές. Οπότε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και τα λεωφορεία που θα τα πάρει από τον κεντρικό σταθμό των τρένων (Termini) και σε πηγαίνουν σχεδόν παντού ή αλλιώς χρειάζεστε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και αρκετή διάθεση για περπάτημα. Βέβαια αν μείνει κάποιος για περισσότερο από μια μέρα αξίζει να πάρει ένα εισιτήριο hop on – hop off των λεωφορείων που προσφέρουν και ξενάγηση αλλά είναι και ένα χρήσιμο μέσο μεταφοράς. Όσο για τα ταξί είναι αρκετά ακριβά και το τραμ αργό και άβολο.



Αρνητικά:
-Μεγάλες ουρές στα αξιοθέατα
-Δυσκολία στην συνεννόηση καθώς ακόμη και σε τουριστικά μέρη δεν πολυμιλούν όλοι αγγλικά
-Άβολο μετρό
-Παλιά και υπερτιμημένα ξενοδοχεία
-Υπάρχουν δρομάκια υποφωτισμένα και σκοτεινά ακόμη και σε τουριστικές περιοχές
-Έλλειψη σήμανση – πινακίδες είναι έντονα σε κάποια μέρη
-Γενικότερα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση από άποψη καθαριότητας



Θετικά:
-Πληθώρα δωρεάν αξιοθέατων
-Μπορεί να την περπατήσει κάποιος σε όλο σχεδόν το ιστορικό κέντρο αφού είναι ένα υπαίθριο μουσείο
-Πολλά και μικρά ιστορικά καταστήματα
-Ποικιλία καταστημάτων σουβενίρ
-Γαστρονομικός παράδεισος για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας και της πίτσας
-Εσπρέσο με 0,8€
-Καταστήματα μόδας για όλα τα βαλάντια









Από το Όμορφα Ταξίδια-Κείμενο/φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου - Βασιλική Τσιφτσόγλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ