Θλιβερά στατιστικά στοιχεία. 8 χιλιάδες νεογέννητα χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση!

Οι θάνατοι σχεδόν 3 εκατομμυρίων μητέρων και νεογνών θα μπορούσαν να αποφεύγονται κάθε χρόνο στον κόσμο έως το 2025 με τη βοήθεια μιας ετήσιας επένδυσης ύψους 1 δολαρίου ανά πρόσωπο και ανά έτος σε καλύτερες μαιευτικές μονάδες, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι θάνατοι σχεδόν 3 εκατομμυρίων μητέρων και νεογνών θα μπορούσαν να αποφεύγονται κάθε χρόνο στον κόσμο έως το 2025 με τη βοήθεια μιας ετήσιας επένδυσης ύψους 1 δολαρίου ανά πρόσωπο και ανά έτος σε καλύτερες μαιευτικές μονάδες, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.


 


Περίπου 8000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε ημέρα παγκοσμίως, στα οποία πρέπει να προστεθούν περίπου 7000 θνησιγενή νεογνά, ήτοι αντίστοιχα 2,9 εκατομμύρια και 2,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια ευρεία ανάλυση στατιστικών δεδομένων που διενεργήθηκε σε 195 χώρες και δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

 

Εξάλλου τουλάχιστον 250.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή του τοκετού.

 

Όμως η πλειονότητα αυτών των θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί χάρη σε μια καλύτερη φροντίδα των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή του τοκετού τους, σύμφωνα με τη Τζόι Λόουν, η οποία συμμετείχε στη διεξαγωγή και τη συγγραφή της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

 

Οι ερευνητές εκτίμησαν το κόστος της επέκτασης της ιατρικής φροντίδας σε προγεννητικό και μεταγεννητικό επίπεδο στο 90% του συνόλου των μητέρων και των βρεφών στον κόσμο έως το 2025 στα περίπου 5,65 δισεκατομμύρια δολάρια (4,1 δισεκατομμύρια ευρώ), ήτοι ένα ποσό ύψους 1,15 δολάρια ανά ημέρα και κατ' άτομο που ζει στις 75 χώρες που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα στη βρεφική θνησιμότητα.

 

Εκτιμάται ότι χάρη σε αυτά τα χρήματα, 1,9 εκατ. νεογνά και 160.000 μητέρες θα μπορούσαν να σωθούν και 820.000 γεννήσεις θνησιγενών νεογνών θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως το 2025.

 

Για τη βελτίωση της φροντίδας που παρέχεται στις μητέρες απαιτούνται κυρίως εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, μια κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καλύτερη υποστήριξη της εγκυμοσύνης, η προβολή της σημασίας του θηλασμού ή ακόμη και ο έλεγχος των λοιμώξεων.

 

Το 50% της παγκόσμιας θνησιμότητας των νεογνών καταγράφεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε 5 χώρες: στην Ινδία (779.000), τη Νιγηρία (276.000), το Πακιστάν (202.400), την Κίνα (157.000) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (118.000).

 

«Ένα πρόωρο νεογνό διατρέχει 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει εάν γεννηθεί στην Αφρική από ό,τι αν γεννηθεί στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Αποκαλύπτουν επίσης ότι πολλά μωρά που γεννήθηκαν νεκρά δεν έχουν υπολογισθεί στα στατιστικά αυτά στοιχεία καθώς κανένα πιστοποιητικό γέννησης ή θανάτου δεν έχει εκδοθεί σε πολλές χώρες.

 

«Αυτή η μοιρολατρία, αυτή η έλλειψη προσοχής και κεφαλαίων εξηγούν για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα και επιπλέον ο αριθμός των νεογνών που γεννιούνται νεκρά» υπογράμμισε η Λόουν.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr