Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί και μας προτείνει για ένα καλό πρωινό - Εμ-πανάδας ή αλλιώς ατομικές κρεατόπιτες από την Ισπανία!
30 Μαΐου 2014 - 12:00 πμ
- Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το http://akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση για τη ζύμη
- Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με το φτερό και τα φέρνουμε μια βόλτα να ανακατευτούν. Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να μοιάζουμε με ψίχουλα.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά το ξύδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Καθώς γυρνάει το μείγμα με το αλεύρι ρίχνουμε μέσα το μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
- Αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για μερικά δευτερόλεπτα. (ΜΟΝΟ).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τα πλαταίνουμε με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Εκτέλεση για τη γέμιση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα με λίγο λάδι. Ρίχνουμε και τα αρωματικά να δώσουν τα αρώματά τους στο λάδι.
- Μέσα και ο κιμάς και τον σοτάρουμε μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα και να μην έχει πια γρομπαλάκια.
- Προσθέτουμε τις ελιές, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και την ντομάτα.
- Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά μέχρι τα περισσότερα υγρά να έχουν εξατμιστεί. Σε αυτό βοηθάει και η φαρδιά κατσαρόλα.
- Η γέμιση είναι έτοιμη όταν φαίνεται ζουμερή αλλά δεν υπάρχουν γύρω πολλά υγρά και έχει μείνει τοτε η γέμιση μόνο με το 'λάδι' της.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και αφήνουμε να κρυώσει…
- Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο και με ένα καπάκι από μπολ ή με ένα τσέρκι κόβουμε 12 δίσκους διαμέτρου 15 εκατοστών.
- Στη μέση κάθε δίσκου ζύμης βάζουμε 2-3 κ.σ. γέμιση. Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό και βρέχουμε την περιφέρεια του κύκλου της ζύμης.
- Διπλώνουμε στη μέση και κολλάμε τα δύο άκρα κάνοντας 'μισοφέγγαρα'. Με ένα πιρούνι πατάμε τα σημεία που ενώθηκε η ζύμη για να τα κλείσουμε καλά. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και περνάμε τις πίτες από πάνω με ένα πινέλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε τις πίτες για 25 λεπτά..
Tip Αν δεν έχουμε αέρα στο φούρνο τότε καλό θα είναι να βάλουμε το ταψί στο πάνω μέρος του φούρνου στην αρχή του ψησίματος και μετά στο κάτω μέρος για να ψηθούν ομοιόμορφα οι πίτες. Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
Συστατικά
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2,5 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 200 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 κούπα ΠΟΛΥ παγωμένο νερό
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
- 2 αυγά
Υλικά για τη γέμιση
- 2 αυγά βρασμένα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
- 4-5 ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα κονκασέ ντομάτας
- αλάτι πιπέρι
- 1 αυγό για το άλειμμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr