Τα βιβλία πολλές φορές κερδίζουν...όσκαρ: Αυτά είναι 8 μυθιστορήματα που έγιναν σενάρια για το σινεμά και κέρδισαν το Χρυσό αγαλματάκι

Βιβλία που έμειναν στην ιστορία, έγιναν ταινίες. Η σχέση μεταξύ της ιστορίας του βιβλίου και του σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας, ήταν πάντα πολύ στενή. Εκεί που το μελάνι τα «βρίσκει» με τον κινηματογράφο, είναι στην εικόνα.

Βιβλία που έμειναν στην ιστορία, έγιναν ταινίες. Η σχέση μεταξύ της ιστορίας του βιβλίου και του σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας, ήταν πάντα πολύ στενή. Εκεί που το μελάνι τα «βρίσκει» με τον κινηματογράφο, είναι στην εικόνα. Και τα δύο, παράγουν εικόνες, ας είναι ο τρόπος τους διαφορετικός. Βιβλία πραγματικά αριστουργήματα, έκαναν πολλές φορές ευκολότερο το έργο των σεναριογράφων και των σκηνοθετών (να τα λέμε όλα!) και εγγυήθηκαν τεράστιες εισπράξεις και κινηματογραφική δόξα!



Όσα παίρνει ο άνεμος, Μάργκαρετ Μίτσελ.
Πάμε πολύ πολύ πίσω! 1939! Τότε που τα μέσα σπάνιζαν ή ήταν σε πρωταρχικό στάδιο σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, τόσο η πένα όσο και η υποκριτική, ήταν πάνω από το 90% του όλου «προϊόντος»! Το 1939, το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και έτσι, έγινε το «πείραμα» μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη. Για να είμαστε ακριβείς, το έργο στο σινεμά, σάρωσε. Τηρουμένων των σημερινών οικονομικών αναλογιών, η ταινία απέσπασε 1.6 δις δολάρια και αυτή η οικονομική επιτυχία, εξαργυρώθηκε ακόμη παραπάνω, σε 10 βραβεία Όσκαρ!

Μαίρη Πόπινς, Π.Λ. Τράβερς.
Πριν ταυτιστεί με την Τζούλι Άντριους και γίνει ένα μιούζικαλ παγκόσμιας αναγνώρισης, η Μαίρη Πόπινς, ζούσε μέσα στις σελίδες που δημιούργησε η μεγάλη αγγλίδα Π.Λ. Τράβερς. Το 1934, έχουμε την πρώτη μας γνωριμία με τη θρυλική Μαίρη Πόπινς. Αυτή η γνωριμία, φτάνει σε ώριμο στάδιο μετά τη δεκαετία του 1980, όπου έχουμε άλλα 5 βιβλία με τις περιπέτειές της. Τα βιβλία πούλησαν και πουλάνε ακόμη εκατομμύρια αντίτυπα. Στο σινεμά, η Μαίρη Πόππινς, συνάντησε τον…Disney, οπότε δε χρειάζεται να μιλήσουμε για το μέγεθος της επιτυχίας! Με την παραγωγή Disney και τη σκηνοθεσία Στήβενσον, η ταινία πήρε 5 βραβεία Όσκαρ.

Ο Νονός, Μάριο Πούτζο.
Ταινία που έχει ταυτιστεί με την ίδια την ιστορία του κινηματογράφου. Μιας και στα φετινά Όσκαρ, υπήρχε πάλι η κουβέντα περί «αδικίας», τότε τι μπορούμε να πούμε για το Νονό που κέρδισε μόνο 3 Όσκαρ και ας ήταν αυτά της καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου. Πέραν από τα Όσκαρ, ο Νονός έχει κερδίσει πάνω από 20 βραβεία! Πού να ήξερε ο Κόπολα ότι ο Μάριο Πούτζο θα είχε προετοιμάσει μέσα στο βιβλίο του μια κινηματογραφική επιτυχία που θεωρείται ακόμη και σήμερα η μεγαλύτερη όλων των εποχών! Το 1969 λοιπόν, ο Μάριο Πούτζο, «έκανε στο σινεμά μια πρόταση που δεν μπορούσε αυτό να αρνηθεί!». Χωρίς καμία υπερβολή, το 1972 -όταν και προβλήθηκε ο Νονός- έγινε ένα έτος σταθμός για το σινεμά!

Διαβάστε τη συνέχεια στο tsemperlidou.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr