Ώρα για γλυκάκι: Κέικ με λεμόνι και φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη που για μια ακόμη φορά «ζωγραφίζει» στην κουζίνα
Συστατικά
Υλικά για το κέικ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου καθώς και λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας.
250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ πολέντα
250 γρ τριμμένα αμύγδαλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 3 λεμόνια
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Υλικά για τις φράουλες
200 γρ μαρμελάδα φράουλα
250 γρ φρέσκες φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 (καθαρό βάρος)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Αλείφουμε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. και βάζουμε στη βάση της λαδόκολλα.
Στο μίξερ με τη βοήθεια του σύρματος χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα προσέχοντας να έχει απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο.
Όταν έχουν αναμιχθεί καλά τα αυγά ρίχνουμε την πολέντα, το αμύγδαλο, το μπέικιν και ανακατεύουμε ξανά.
Ύστερα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμα (1 λεπτό).
Αδειάζουμε τον κάδο του μίξερ στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέικ.
Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα πάνω σε μια σχαρούλα.
Την ώρα που ετοιμάζουμε το κέικ μπορούμε να φτιάξουμε τις φράουλες. Απλά βάζουμε τη μαρμελάδα σε ένα τηγανάκι και τη ζεσταίνουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε μέσα και τις κομμένες φράουλες, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για άλλα δύο λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Διακοσμούμε το κέικ με τις φράουλες και σερβίρουμε
Tip
Μπορούμε απλά να ανακατέψουμε χυμό λεμονιού με άχνη ζάχαρη για να βάλουμε από πάνω από το κέικ αντί για φράουλες...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr