Τέλεια λεμονόπιτα με σιρόπι και απίστευτη κρέμα λεμόνι μας φτιάχνει για να γλυκαθούμε η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά συνταγής
Για τη λεμονόπιτα 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. μπέικινκ πάουντερ
250 γρ. . βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα )
300 γρ. γιαούρτι 4% λιπαρά
2 πρέζες αλάτι
λίγη άχνη για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
550 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
Για 2 βάζα των 250 ml
κρέμα λεμονιού
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα και 200 ml χυμό)
1-1/3 φλ. ζάχαρη
1 μπαστουνάκι (125 γρ.) βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
Για τη φύλαξη
2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών
Ευχαριστούμε την κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη λεμονόπιτα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5' να γίνουν κρέμα.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αβγά να απορροφούνται από το μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και δυο κουταλιές από το συνολικό αλεύρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε στρογγυλό ταψί 30-32 εκ. Αδειάζουμε το μίγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού .Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Βράζουμε για 5'.
Με ένα ξύλο για σουβλάκια τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια μέχρι κάτω την κρύα πίτα. Λίγο λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα ώστε το σιρόπι να ποτίσει καλά την πίτα σε όλα τα σημεία.
Ιδανικά βάζουμε την πίτα για μερικές ώρες να παγώσει στο ψυγείο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την τέλεια κρέμα λεμόνι. Την σερβίρουμε κρύα με λίγη άχνη.
Για την κρέμα λεμόνι
Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε το ξύσμα. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα όσο και το χυμό τους.
Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αβγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10΄, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1΄, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για την σωστή συντήρηση της κρέμας
Γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή κρέμα μέχρι πάνω. Καλύπτουμε με το αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με τα καπάκια τα καυτά βάζα. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για μερικές ώρες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 1½ μήνα.
Τρόποι σερβιρίσματος: Αλείφουμε την κρέμα σε ψωμί, γεμίζουμε κέικ ή τούρτες, γαρνίρουμε τάρτες κ.λπ.
Mερίδες: 16
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr