Με διπλή Οντρέ Τοτού, δύο εκατομμύρια και ένα δράκο η νέα κινηματογραφική εβδομάδα
Πριν 13 χρόνια, η ταινία «Αμελί» μας εισήγαμε στον κόσμο του ρομαντισμού εκ νέου (μέσω του κινηματογράφου). Φέτος, η πανέμορφη ταινία που κέρδισε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ επιστρέφει.
Του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου
Πριν 13 χρόνια, η ταινία «Αμελί» μας εισήγαμε στον κόσμο του ρομαντισμού εκ νέου (μέσω του κινηματογράφου). Φέτος, η πανέμορφη ταινία που κέρδισε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ επιστρέφει. Ο Ζαν Πιερ Ζενε, με φαντασία και αέρινη διάθεση, περιγράφει μέσα από άκρως ποιητικές εικόνες το χάος ενός κοριτσιού που έχει αποφασίσει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
Σαν μικρός θεός που όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει την ύβρη μιας ανότερης δύναμης, βάζει τάξη στο χάος και χάος στην τάξη ώστε το σύμπαν του μυαλού της να έρθει στην απόλυτη ισορροπία. Ένα κομψό μικρό αριστούργημα που δεν χάνει ποτέ την φρεσκάδα του. Ενημερωτικά, με αφορμή την επανακυκλοφορία της ταινίας, το βιβλιοπωλείο Ιανός θα οργανώσει διαγωνισμούς και έκθεση φωτογραφίας που θα διαρκέσουν για ένα μήνα. Επισκευτείτε την ιστοσελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες.
Παίζω μπάλα και από Αμελί βγαίνω λίγο κόρνερ... Και τι συναντώ εκει; Μια άλλη Οντρέ Τοτού που υποδέχεται την Μουντιαλική πραγματικότητα των ημερών μας στο Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν. Αυτή είναι η Τρίτη στάση του ταξιδιού της στον κόσμο του Ζαβιέρ. Ο Ζαβιέρ λοιπόν, ο ήρωας που γνωρίσαμε στο «Euroflirt» και των «Ρώσικων Κουκλών» καταλήγει στη Νεα Υόρκη για να φέρει περισσότερο χάος στη ζωή του και να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με το κουλ ύφος του.
Κλισεδιάρικο με μια κουρασμένη Τοτού και έναν συμπαθέστατο Ρομάν Ντουρίς που καταφέρνει για ακόμα μία φορά να δίνει χρώμα στην εμπορική τριλογία. Είναι κάτι σαν την τριλογία του Λινκ Λέιτερ αλλά με διάθεση να αρέσει σε όλους. Τώρα αν το καταφέρνει, αυτό σας αφήνω να το κρίνετε μόνοι σας. (Μην σας απογοητεύσει ο σαχλός τίτλος, αν σας άρεσαν τα άλλα δύο μέρη, και εδώ θα περάσετε καλά).
Η μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου είναι «ένα εκατομμύριο τρόποι για να πεθάνεις στην άγρια δύση» αλλά για λόγους οικονομίας περιοριστήκαμε στους «1000 τρόπους για να πεθάνεις στην Άγρια δύση». Λογικό, αφού η ίδια η ταινία έχει πολλές υπερβολές, άλλες φορές πολύ πετυχημένες που οδηγούν σε γέλια μεχρι κλάματα και άλλες σε χοντροκοπιές που σε κάνουν να γελάς αλλά αισθάνεσαι και μερικές ενοχές.
Ο δημιουργός του Τεντ, Σεθ Μακφάρλαν αναλαμβάνει το τετράπτυχο συν-παραγωγού, σκηνοθέτη, ηθοποιού και σεναριογράφου καθοδηγόντας την πανέμορφη Σαρλιζ Θερόν σε ακραίες καταστάσεις. Η μίξη των ιστορικών αναφορών με τις ρεαλιστικές καθημερινές σκέψεις επιβεβαιώνουν ότι όσο περνάμε στην κοινωνία των ολίγων, τόσο περισσότερο άγρια δύση γινόμαστε. Θα πω την αμαρτία μου, πέρασα πολύ καλά και γέλασα πολύ αν και έφυγα με την αίσθηση οτι δεν βρέθηκε αυτός ο ένας τρόπος για να πεθάνεις τελικά από τα γέλια στην ήρεμη Αθήνα.
Το «χέρι του ενός εκατομμυρίου» ανήκει στην κατηγορία των των αθλητικών δραμάτων αλά Ντίσνευ (ξέρεις, λίγη σάχλα, λίγη κλισεδιά, ένα δάκρυ εδώ, λίγη ανθρωπιά παρακάτω και φυσικά πολιτική ορθότητα). Μάνατζερ που χάνει τον καλύτερο πελάτη του, βρίσκει τον επόμενο πιθανό σπουδαίο παίκτη που όμως είναι ένα εξωτικό φρούτο στην Αμερικανική σαλάτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για ένα μυστήριο λόγο, όταν ταινία αυτής της κατηγορίας δεν είναι το «Τζέρυ Μαγκουάιερ» ή το «Foxfire” (αυτό θα το δείτε σε λίγους μήνες), δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον μου. Δεν λέω, χαρίζει στιγμές με συγκίνηση αλλά σου βγάζει το συναίσθημα με το τσιγκέλι ή ακόμα καλύτερα με το μπαστούνι του μπέιζμπολ ενώ σε έχει να κρατάς την μπάλα με τα δόντια σου. Προσοχή λοιπόν στις μπάλες και της λοξιές ριξιές.
Τέλος, μια ταινία που σέβεται το νεαρό αλλά και το ενήλικο κοινό της. Το «Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2», ανεβάζει περισσότερο τον πήχη προσδοκιών από το πρώτο μέρος. Συνεχίζει την ιστορία, σχεδόν εκεί που την άφησε, όταν ο Ψαρής και ο Φαφούτης δράκος τους μας είχαν δώσει ένα μάθημα αισιοδοξίας για τους διαφορετικούς. Η εκπαίδευση δράκων συνεχίζεται και ανακαλύπτουμε έναν μυστικό τόπο που εδώ και πολλά χρόνια η μέχρι προσφάτως χαμένη μητέρα του Ψαρή χρησημοποιεί ως παράδεισο της διαφορετικότητας και της δρακοκοινότητας.
Εντυπωσιακό 3D ανώτερο μάλιστα του AVATAR. Οι φωνές στο πρωτότυπο ιδανικές για τους ήρωες αν και πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα θα το δούμε μόνο μεταγλωττισμένο. Η ταινία έκανε ένα θριαμβευτικό πέρασμα από το Φεστιβάλ Κανών ενώ παρ ολιγον να επισκίαζε ένα χοντροκομένο αστείο στο κόκκινο χαλί, τη συνολική κομψότητα της ταινίας. Και για να σας ανεβάσουμε τις προσδοκίες λίγο περισσότερο ψηλά, να σας πούμε ότι ήδη γυρίζουν και το 3ο μέρος που θα το δούμε σε περίπου 2 με 3 χρόνια στους κινηματογράφους.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες της εβδομάδας στο www.moviemonsters.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr