Αποκλειστικό: Βρήκαμε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στο Μουσείο της Ακρόπολης ο οποίος μας δήλωσε: «Η Ελλάδα κέρδισε πολλές μάχες, τώρα πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο»
Με καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση, βρήκαμε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να γευματίζει στον 2ο όροφο του μουσείου της Ακρόπολης, στο όμορφο εστιατόριο με την καλύτερη ίσως θέα στον κόσμο, τον βράχο της Ακρόπολης. Εννοείται ότι τον πλησίασα και τον ρώτησα ποιος καλός άνεμος τον ξαναφέρνειστην Αθήνα.
Με καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση, βρήκαμε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να γευματίζει στον 2ο όροφο του μουσείου της Ακρόπολης, στο όμορφο εστιατόριο με την καλύτερη ίσως θέα στον κόσμο, τον βράχο της Ακρόπολης. Εννοείται ότι τον πλησίασα και τον ρώτησα ποιος καλός άνεμος τον ξαναφέρνει στην Αθήνα.
«Είμαι εδώ» μου είπε, «γιατί είμαι μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας. Όπως γνωρίζετε, είμαι λάτρης της γλώσσας σας αλλά και όλης της μεγαλής κληρονομίας που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον πολιτισμό. Αυτό το μουσείο που βρισκόμαστε τώρα (σ.σ. της Ακρόπολης), είναι ενα πραγματικό κόσμημα!».
«Μεγάλη μας τιμή όλα αυτά τα λόγια κ. Τρισέ, αλλά μιας που σας συνάντησα, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε τα πραγματα για την οικονομία της Ελλάδας» τον ρώτησα, για να πάρω την απάντηση: «Όλοι μαζί, κερδίσαμε πολλές μάχες για την Ελλάδα, τώρα πρέπει να κερδίσετε τον πόλεμο».
Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Jean-Claude Trichet) είναι Γάλλος οικονομολόγος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2003 έως το 2011 και μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνείς Διακανονισμούς.
Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1942, στην πόλη Λυών, ενώ φοίτησε στο École des Mines de Nancy. Αργότερα φοίτησε στο Institut d' études politiques de Paris και στο École nationale d'administration, δύο από τα ανώτατα γαλλικά ιδρύματα στον τομέα των πολιτικών επιστημών και της κρατικής διοίκησης.
Το 1987 έγινε μέλος του Γκρουπ των 30 (G30), ενός οικονομικού συμβουλευτικού σώματος με έδρα την Ουάσιγκτον. Από το 1978 έως το 1998 ανέλαβε διάφορους ρόλους σε μεγάλους οργανισμούς στην Γαλλία, αλλά και διεθνώς.[1] Το 1993 ανέλαβε την διοίκηση της Τράπεζας της Γαλλίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2003 παραπέμφθηκε σε δίκη για ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε παρατυπίες στην Crédit Lyonnais, μία από της μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μαζί με άλλους 8 κατηγορούμενους. Τελικά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.,[2] ενώ στη σύνοδο των G10, των 10 δηλαδή ισχυρότερων οικονομιών, εκείνη την περίοδο διατέλεσε χρέη προέδρου.[3]
Την 1η Νοεμβρίου του 2003 ανέλαβε την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Βιμ Ντούιζενμπεργκ.[4] Ο Τρισέ είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Τράπεζας.
Το 2008 κέρδισε το βραβείο Όραμα για την Ευρώπη, για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχει επίσης βραβευθεί από διάφορα οικονομικά περιοδικά με ένα πλήθος από σχετικά με τα οικονομικά βραβεία.[1]
Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, την οποία θεωρεί πως οφείλεται στην υποβάθμιση του κινδύνου από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, πρότεινε αλλαγή προτύπου στην παγκόσμια οικονομία και μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εντός των τραπεζών και την αύξηση της διαφάνειας.[1]
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr